Ромската махала в „Аспарухово”: чалга и съборени къщи
Ромската махала в „Аспарухово”: чалга и съборени къщи / снимки: Дарик Варна

„Аспарухово", ромската махала. В една от къщите по ул.„Младост" кънти музика. На фона на чалга ромско семейство се е събрало край малка масичка. Бащата се черпи, децата похапват.

Само на 50 метра нагоре по тясната уличка кипи труд. Дузина роми прибират каквото може да се продаде от къщите под склона със свлачището.

Ромската махала в Аспарухово чалга и съборени къщи
netinfo

Ахмед е един от засегнатите от наводнението. Къщата му, която се намира на ул. "Младост" 15, вече е почти съборена, тъй като е описана като опасна. 5-членното семейство на мъжа е на квартира, която общината ще плаща в продължение на три месеца. "После, ако помогнат, добре ще е. Ако не, ние сме на улицата. И работа няма", оплаква се ромът. Не отговаря конкретно на въпроса дари къщата е законна. Нанесъл се да живее в нея, след като негов близък заминал в чужбина. Ахмед и семейството му са спасили част от покъщнината си. Имат намерение да я продават, за да могат да се издържат.

Ромската махала в Аспарухово чалга и съборени къщи
netinfo

По улица „Младост" кола не може да мине. Затова дограма, покъщнина, желязо и всичко останало се изнася на ръка до ул. „Розова долина".

В горния край на „Розова долина" картинката става страшна. Свлачището е отнесло пътя. Между единия бордюр и асфалта има метър процеп. Отдолу е дерето и пометената от калната вълна ул. „Горна студена".

Ромската махала в Аспарухово чалга и съборени къщи
netinfo

Багер събаря постройките, за които е ясно, че освен незаконни, са и опасни. По обяд тежката машина пука гума и събарянетo е спряно. Още един шанс за местните да приберат каквото могат.

Лъскав нов джип идва откъм ул."Рожен". Спира до накичен с десетки сателитни чинии сив блок. Една от малкото сгради в района без цвят. Иначе преобладава лилавото. Както отвън, така и отвътре.

Ромската махала в Аспарухово чалга и съборени къщи
netinfo

На още няколко места в махалата гледката е трудна за описване. От другата страна на дерето е ул."Калач". Тук има четири къщи на ръба. Буквално. Празни и необичайно тихи. Прибрано е всичко по-ценно, а от едната къща липсва дори дограмата. Останала е обаче сателитната чиния.

Ромската махала в Аспарухово чалга и съборени къщи
netinfo

Гледката и тук е уникална. Наоколо няма никой, само двама полицаи, които пазят от мародери.