Ревизия на сделка за 118 дка в Морската градина искат еколози
Ревизия на сделка за 118 дка в Морската градина искат еколози / netinfo

За изясняване на законността на сделки с парцели в Морската градина във Варна, настояват от няколко неправителствени организации. В декларация, адресирана до премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев, еколозите искат отсраняване от длъжност на областния управител Христо Контров, който е разрешил придобиването на терените от "Холдинг Варна" АД. 

С подпис на губернатора дружеството е закупило през юни 117,7 дка срещу 11 747 445 лв. Продажбата е станала без търг и на база пазарна оценка, извършена от независими лицензирани оценители. Купувачите са се позовали на придобито право да вземат земята, ако счетат, че е нужна за реализацията на спечеления от тях през 2007 г. проект "Алея първа".

В декларацията еколозите посочват и други сделки на занижени цени, сключени в последните дни на правителството на тройната коалиция. Сред тях са продажбите на 3.5 дка в местността „Салтанат” за 425 804 лв. на “Свети Свети Константи и Елена Холдинг” АД и на 4 дка в същата местност за 480 095 лв. на „Холдинг Варна” АД. Парцелите са били продадени при явни търгове, чиито условия са били тенденциозни, смятат неправителствените организации. Еколозите настояват да получат списъци с имотите държавна и общинска собственост и със заменките на територията на Варненска област.

Декларацията е подписана от неправителствените организации и инициативни комитети „Зелена Варна”, СНЦ „Обединено гражданско сдружение", ООС „Едно”, ОЦОСУР, НАББ, БДЗП, СОПА, „Изгрев”, „Сотира”, „Възраждане”, „Виница”. Подкрепена е и от партия „Зелените”. 

Еколозите стартират и подписка срещу продажбата на парцелите в Морската градина.