Ремонтират уличната мрежа на завишени цени
Ремонтират уличната мрежа на завишени цени / Sofiq Photo Agency

На силно завишени цени се извършват поддръжката и ремонтните дейности на инфраструктурата във Варна, алармира общинският съветник Красимир Узунов пред колегите си от комисията по "Архитектура и благоустройство". "Сключени са три договора с фирмите "Инжстрой", "Хидрострой" и "Пътища и мостове" и градът е разделен между тях. Всяка фирма работи в определен район, но на цени, договорени още през 2008-ма година", посочи Узунов. Според него общината плаща за услугите много над стойността им заради липсата на актуализация през годините.

Заради кризата цените на строителните материални и услугите са паднали доста, но трите фирми продължават да работят по високите, заложени в договорите им, които продължават до 2011-та година, каза още общинарят и даде пример с арматурното желязо, полагането на което е индексирано на 3 лв. за килограм, а цената в момента е паднала на около лев.

Зам.-кметът по архитектурата Венелин Жечев обеща да възложи на Звеното за инвестиционна политика да се запознае и ревизира заложените цени в договорите на трите фирми. Според него е редно да има и комисия, която да контролира обектите преди актуването им.

Съветниците приеха да се определят максимални цени за единичните видове дейности, както и да се повишат средствата за проектиране от 250 на 600 хил. лв. от догодина. През миналата за рехабилитация на пътната мрежа са изразходени 3 925 587 лв. За тази ще бъдат заложени 4 млн. Общият размер на парите, предвидени за пътища във Варна, е 23 млн. 685 хил. лв. За целта общината ще тегли и облигационен заем от 11 млн. 735 хил. лв., ако това бъде одобрено от Общинския съвет.

Заради икономическата криза предложението за изграждане на панорамна площадка в кв. "Галата" беше отхвърлено от съветниците в комисията по архитектура. За строежа й бяха предвидени 620 хил. лв. от бюджета за тази година.

Общинарите не можаха да стигнат до решение за регламентирането на "зелена" карта, описваща междублоковите пространства и градинки. Издаването на такава струва много и няма юридическа стойност, обясниха част от съветниците.