Ясни са имената на най-добрите лекари във Варна
Ясни са имената на най-добрите лекари във Варна / Дарик Варна, архив

Резултатите от проучването на Дарик радио „Кои са най-добрите лекари във Варна” са готови. В новоучредената лекарска лига влизат 114 специалисти от морската столица. Над 500 валидни анкетни карти, обработени от Галъп интернешънъл, определиха имената на варненските фаворити в една от най-важните за живота професии.
Имената на 114-те лекари от 22 специалности ще бъдат обявени на нарочна церемония на 5 декември във Варна, на която се очаква да присъства и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Най-много са имената в специалностите „Кардиология”, „Коремна хирургия”, „Неврохирургия”, „Образна диагностика”, „Ортопедия и травматология” и „Урология”.
13 варненски болници се включиха в гласуването, в което лекари номинираха свои колеги от същата специалност. Любопитна подробност е фактът, че лекарите от едно от здравните заведения посочват в анкетните си карти необходимостта да бъде добавена и специалността „Инфекциозни болести”, която най-вероятно ще бъде включена при провеждане на кампанията следващата година. По същия начив в Пловдив медици поискаха да бъде обърнато внимание на специалността „Спешна медицина".

Не всички варненски болници излъчиха представители в списъка на най-добрите лекари, било заради слаба активност в гласуването или пък заради проявено недоверие към кампанията. Неколцина болнични директори дори бойкотираха кампанията заради непоносимост към техни конкуренти в списъка с болници, с което лишиха своите колеги от възможност да попаднат в Лигата на най-добрите. На всички тях искаме да кажем, че догодина също ще имат шанс да се включат, ако участват в номинациите.

Целта на кампанията „Кои са най-добрите лекари?” не е да се направи класация, а във всяка специалност да бъдат посочени лекарите, получили най-голямо доверие от своите колеги, без ограничение в броя им. Това е първото по рода си проучване в България, направено със съдействието на „Галъп Интернешънъл", което обхваща основните специалности в медицинската професия. В началото на годината кампанията се проведе в София, където бяха отличени 298 имена. Преди броени дни и Пловдив излъчи 130 лекари - най-добри в своята специалност.

Резултатите от анкетата официално ще бъдат обявени на церемония в ресторант „Мемо” в "Mam`s&me center” от 18.00ч. на 5 декември. Най-добрите варненски лекари ще влязат в учредената от Дарик радио Лекарска лига при своите колеги от София и Пловдив.