Янко Станев: Не е драма, ако партиите в Реформаторския блок подкрепят различни кандидати за кмет на Варна
Янко Станев: Не е драма, ако партиите в Реформаторския блок подкрепят различни кандидати за кмет на Варна / снимка: Дарик Варна, архив
Янко Станев: Не е драма, ако партиите в Реформаторския блок подкрепят различни кандидати за кмет на Варна
80098
Янко Станев: Не е драма, ако партиите в Реформаторския блок подкрепят различни кандидати за кмет на Варна
  • Янко Станев: Не е драма, ако партиите в Реформаторския блок подкрепят различни кандидати за кмет на Варна

В СДС-Варна са взели решение да направят оценка на свършеното и да подкрепят този кандидат за кмет, който е свършил най-много за Варна. Местната структура на „сините" застава зад проектите, които се извършват във Варна, и категорично при завършването им ще подкрепи целия екип от хора, които са ги извършили.

Това заяви в предаването „Зала Пленарна" на Дарик Варна Янко Станев, председател на варненската организация на СДС, като с тези думи потвърди разцеплението на Реформаторския блок в Морската столица. Блокът застана зад кандидатурата на независимия Чавдар Трифонов, но местната структура на СДС ще подкрепи тази на действащия кмет Иван Портних, стана ясно от думите на Станев. Според него само ДСБ подкрепяли кандидатурата на Трифонов, в останалите партии в блока настроенията били различни.

„Няма такъв варненец, повярвайте ми, който да каже, че в града няма промяна", смята Станев, който е и зам.-председател на Общинския съвет.

Според него, дори партиите в Реформаторския блок да застанат зад различни кандидати за кмет, това няма да се отрази на мнението на варненския избирател."Няма такава драма във Варна. Къде е драмата, ако партиите в блока застанат зад различни кандидати?", риторично попита Станев.

Янко Станев нямал никакви проблеми с Реформаторския блок. „Всяка една коалиция има този проблем с взаимоотношенията между партиите вътре и леките опити понякога човек да влияе върху другите структури. Това е естественото желание на всеки да има позиция, да си я каже. Това не е проблем на СДС. Варненската организация работи и изпълнява проектите си", коментира Станев.

Ако Реформаторския блок на централно ниво вземе решение да се яви с единни листи по градовете, в СДС щели се съобразят с това. „Какво ми остава, освен да се подчиня", отговори на въпроса Станев, но уточни, че е „за" преференциите, които щели да направят допълнителна подредба на кандидатите в листата.

Председателят на СДС Варна не се страхувал от свикване на конференция на партията. През февруари, когато Станев оглави структурата на местно ниво и с това предизвика брожение в редиците на „сините”, от централното ръководство обявиха намерението си  до два месеца да свикат нов изборен форум, на който да се избере нов председател. За подобна конференция обаче вече не се говори. „Достатъчно конференции и избори съм спечелил, за да бягам от тези неща", каза днес Станев. По думите му, стига да има политическа необходимост, дори е задължително свикване на конференция. „Но когато една организация е била стотина и няколко души, половина от които кухи, и в момента е 900 души, аз не виждам проблем за конференция".

„Ако някой си въобразява, че СДС-Варна е организация, с която може да се разпорежда, е сбъркал мястото, времето, града. Във Варна тези неща не се случват и, най-важното, избирателите не ги прощават. Една от причините СДС на Добрин Митев да изгуби изборите през 1999 г. беше, че се налагаха стандарти, които варненските избирателите не търпят”, заяви Янко Станев.

Той отхвърли възможността да се кандидатира отново за кмет на район „Владислав Варненчик".
„10 години бях кмет. Стига. То и за общински съветник не ставам много - 16 години вече съм съветник”, отбеляза Янко Станев.

Председателят на ОбС прогнозира, че около 35 % от съветниците в настоящия парламент ще бъдат част и от следващия. Според Станев това било добре, защото липсата на опит давала възможност на други формули да ръководят местния парламент.

Целият разговор е в аудиозоната.