Пътеводител представя красотите на Варненска област
Пътеводител представя красотите на Варненска област / Дарик Варна, архив

„Варненска област - 3+15 туристически обекта" е името на пътеводител, който ще събере на едно място по-значимите забележителности на региона. Той ще е част от кампанията „Опознай родния край - Варненска област", в която ще се включат всички училища в областта. Проектът ще стартира до дни, обяви областният управител Коста Базитов.

Пътеводителят ще представя трите местни забележителности, включени в „Стоте национални туристически обекта" - Археологическия музей, Военноморския музей и Музея на мозайките в Девня, като към тях се добавят 15 други, които по значимост и атрактивност не отстъпват на националните. Сред тях са Римски терми, Аладжа манастир, Побити камъни, античната крепост на нос „Свети Атанас" край Бяла и др. По-голямата част от тях са обвени за национални паметници на културата или защитени природни забележителности.

Подобно на „Стоте национални туристически обекта", на всеки един от обектите, включени в местния пътеводотел ще се слагат печати. Учениците, събрали всичките 18 печата, ще получават награда. „Мисля, че инициативата ще заработи за патриотичното възпитание на варненските деца", сподели губернаторът.

На територия от около 4000 кв.км. във Варненско се намират 39 природни резервата, паркове и защитени местности, 1466 паметници на културното наследство, 44 музея, музейни сбирки и галерии. Областта може да се похвали и с уникални природни феномени като Побити камъни и Чудните скали, следи от изчезнали цивилизации и др. В същото време уникални за страната и Европа исторически паметници и природни забележителности на варненския край и Северното Черноморие остават встрани от традиционните туристически маршрути и от обсега на националната кампания „Чудесата на България".

Проектът ще бъде представен на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който ще посети Варна утре. На дискусия във Фестивалния и конгресен център ще бъдат обявени варненските участници във „Виа Понтика 2" - кампания на вестник „Стандарт" за развитие на културния туризъм.