Пълни с екстри нови автобуси тръгват из Варна до Коледа
Пълни с екстри нови автобуси тръгват из Варна до Коледа / снимки: Дарик Варна

Новите автобуси на „Градски транспорт" ще започнат да возят пътници най-късно до средата на декември. Това стана ясно при представянето на първите 10 от общо 70 автобуси "Solaris Urbino", с които общественият транспорт ще се сдобие до десетина дни.

Предстои машините да бъдат регистрирани в КАТ. До 3-ти декември всичките 70 нови автобуси, произведени в Полша, ще бъдат във Варна. Те ще пристигат през няколко дни. Следващата партида от 10 автобуса се очаква в събота. Други 30 ще пристигнат на 25-и и 29-и ноември, а последните 20 машини се очакват на 1-и и 3-ти декември. Общата им стойност е над 30 милиона лева.

Най-новата придобивка на общинския превозвач бе представена на площад „Св. Св. Кирил и Методий" пред Катедралата. Сред първите, които се повозиха на светлосините возила с бял кант, бяха кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Иван Луков.

Пълни с екстри нови автобуси тръгват из Варна до Коледа
netinfo

„Това е всъщност първата ни победа в обновяване облика на града с европейски средства. И съм убеден, че това е само началото на серия от такива победи, с които да можем да се поздравим", изтъкна кметът Иван Портних. Той припомни, че догодина се очаква доставката и на нови тролейбуси. По думите му, всичко това оправдава усилията по работа с европейските проекти и усвояването на средства от Европа.

Новите варненски автобуси са по-добри от тези, които се движат в Брюксел, заяви координаторът на проекта Тодор Маринов, изтъквайки някои от екстрите на модерните возила. Те са със сертификат за екологична ефективност Евро 5. Оборудвани са с отделни климатици за шофьора и пътниците, а екран над водача ще информира пътуващите. Автобусите ще бъдат оборудвани и с по 3 камери, чрез които ще се следи за нередности вътре.

Пълни с екстри нови автобуси тръгват из Варна до Коледа
netinfo

Пет от модерните автобуси, които бяха представени, са съчленени и побират над 150 пътници - седящи и правостоящи. Останалите 5 возила са тип „соло" и могат да возят до 90 души. Новите автобуси няма да бъдат облепяни с реклами, като това е изискване по проекта, по линия на който е осигурено финансирането за покупката.

Проектът

Доставката на новите автобуси е само част от мащабния Проект за интегриран градски транспорт, който възлиза на близо 115 млн. лева. Проектът предвижда също изграждането на нови пътни платна и скоростно автобусно трасе BRT от "Владиславово" до "Почивка", изграждането на нови спирки и въвеждането на електронна система за управление на трафика и за информация на пътуващите, 17 км нови велоалеи и др.

Договорът за доставката на новите автобуси беше подписан на 22 октомври тази година - 100-ия ден от управлението на Портних.

„Solaris Urbino"

Освен че са много модерни, новите коли имат и екстри като рампи за инвалидни колички, климатизация, вентилация, противопожарен под. Двигателите им са мощни, но в същото време са икономични. Договорът със „Соларис" предвижда и гаранционно обслужване, както и обучение на шофьорите.

Полската фирма „Соларис" спечели надпреварата по трите обособени позиции на обществената поръчка по проекта за интегриран градски транспорт. Тя работи по немска технология. „Соларис" бе предпочетена сред останалите 9 чужди кандидати заради добрите цени, които е предложила, както и поради добрите си технически параметри.

Solaris произвеждаt автобуси от 1996 г. Полската семейна компания залага на иновациите, което я прави един от европейските лидери при градските автобуси. Дотук от завода в Болешово край Познан са излезли близо 10 000 возила. Само в Германия фирмата е внесла 2000 автобуси. Возила с полската марка се движат и в други 25 страни по света.

Пълни с екстри нови автобуси тръгват из Варна до Коледа
netinfo

Автобусите Solaris имат няколко основни характеристики. Произвеждат се от стомана, устойчива на корозия, и са екипирани с модули, шасита и силово задвижване на водещи европейски производители. Не могат да бъдат сбъркани и по друго - всички градски автобуси Urbino и тролейбусите Trollino имат два уникални индивидуални символа. Първият е асиметричното предно стъкло, което предлага по-добра видимост за пасажерите, а вторият е зеленото куче дакел, символ на приятелството с природата и пасажерите.

Какво ще стане със старите икаруси?

Една част от старите автобуси „Икарус", които „Градски транспорт" използва, ще останат като резерв, а друга - ще бъдат пенсионирани, разкри пред Дарик прокуристът на общинската фирма Максим Тодоров. Машините унгарско производство возят варненци вече 25 години, като някои от тях са навъртяли над милион километра, посочи Тодоров.