Пуснаха нова информационна система „Туристически обекти“
Пуснаха нова информационна система „Туристически обекти“ / Дарик Варна, архив

В Община Варна заработи нова информационна система „Туристически обекти“. Чрез нея лицата, предоставящи нощувки в местата за настаняване, могат да подават on-line „Справка-декларация“  по чл.116 , ал.4 от Закона за туризма, съобщиха от дирекция „Местни данъци“.

Новата система автоматизира дейностите във връзка с категоризирането на туристическите обекти на територията на общината; изгражда и поддържа електронен регистър на категоризираните туристически обекти, обработва данните от месечните справки за настанените туристи и осъществява интеграция с базата данни на „Местни данъци и такси“, във връзка с контрола по заплащане туристическия данък.

Работата с новата система е описана в процедурата за подаване на „Справка-декларация за броя на реализираните нощувки“ в сайта на Община Варна.

Дирекция „Местни данъци“ е изпратила около 125 000 писма във връзка с невнесени в срок публични общински задължения за данък върху недвижимите имоти, данък върху МПС, патентен данък, туристически данък и такса за битови отпадъци. Просрочените задължения са за периода от 2011 г. до 30.06.2016 г.

Писмата съдържат пощенско клеймо с датата на получаване в пощенската станция, но не съдържат подпис и печат, тъй като представляват напомнителни съобщения до задължените лица, в които са посочени изискуемите и невнесени в законоустановените срокове суми, както и съответните мерки, които Община Варна може да предприеме, съобразно закона, съобщават още от дирекция „Местни данъци“. Предвид значителния брой данъкоплатци, решили да платят задълженията си, ще се предостави достатъчен срок за доброволното им погасяване.