Протест на бизнесмените от крайбрежната алея няма да има
Протест на бизнесмените от крайбрежната алея няма да има / Dariknews.bg

Протестът на собствениците на варненски заведения срещу ограничения достъп до крайбрежната алея и липсата на конкретни срокове за укрепване на ската се отменя. Решението е взето след проведената днес преди обяд среща между представители на Сдружението на заведенията в България, организирало проявата на недоволство, и представители на общинската администрация. Тoва е съобщил за Морето.нет Марин Сотиров, който представлява Сдружението във Варна.

„Изключително полезна среща. Доказа се, че когато има диалог нещата се случват“, коментира Сотиров. По негови думи засега като компромисен вариант бизнесмените по крайбрежната приемат временното пускане на движението откъм басейн „Приморски“, което е в сила от вчера. От Сдружението настояли за максимално кратки срокове, в които да се извърши укрепването на ската. Станало е ясно, че поставянето на бетонните блокове със сериозни размери ще отнеме около 5 дни. Окончателен краен срок за приключване на работата обаче не е посочен.

По време на срещата са били обсъдени и ред други въпроси, свързани с летния сезон и заведенията край морето. „Обсъдихме темата за това как точно да бъде организирано сметоизвозването. Заведенията да си изхвърлят отпадъците в определени часове, след което веднага да минават камионите, за да няма боклуци. Говорихме и за проблема с шума.

От Сдружението се обърнахме към собствениците на заведения да внимават с децибелите. Тонколоните да не бъдат насочени към града, а в обратна посока. При възможност собствениците да изградят шумоизолиращи стени. Повдигнахме въпроса за осветлението до и по алеята. Оказа се, че Общината вече работи по подмяна на изгорените крушки с енергоспестяващи. Настоявахме за засилено полицейско присъствие, особено в пиковите часове.

Паркирането на непозволени места по алеята също да бъде строго санкционирано, независимо, че става дума за клиенти на заведенията. Дори искахме присъствието на паяк на алеята. Дори и един път да мине ефектът ще е налице“, допълни Сотиров.