Продължава делото за убийството на Нягол в мола

/ Дарик Варна
Във Варненския окръжен съд от 9.30 часа се подновява делото за убийството на Нягол Петров в Гранд мол, извършено преди 3 години. Делото се гледа от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд, след като бе върнато за ново разглеждане от въззивната инстанция в края на януари тази година. 

На 19 юни 2017 г. Варненският окръжен съд призна за виновни тримата охранители и им наложи наказания между 15 и 18 години затвор. В протеста си държавното обвинение настояваше за присъда, която да е в размер на 20 години „лишаване от свобода“ - максималния размер, предвиден от закона. Подсъдимите поискаха също нов процес пред първата съдебна инстанция, където очакват по-ниски или оправдателни присъди.

На разпоредително заседание на 28 март защитата на подсъдимите поиска делото да се гледа по правилата на съкратеното съдебно следствие и да бъдат променени мерките за неотклонение спрямо Ангел Н. (на 28 години от Кърджали), Красимир Д. (на 26 години от Ямбол) и Цветан М. (на 23 години от Варна).

Варненският окръжен съд не уважи искането на защитата и остави в сила мерките „задържане под стража“ . Съдът допусна разглеждане на делото по съкратената процедура, като в този случай подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са съгласни да не се събират доказателства за тези факти.

На 14 март преди 3 години тримата подсъдими от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ били уведомени по телефон от началник смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата.

Охранителите отвели Нягол на „ниво -1", пред залата за видеонаблюдение. Двамата подсъдими започнали да стават агресивни, да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола. Започнали да отправят обидни думи към него и да му се подиграват.

Имало негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат „респектирани“ , след това да бъдат извеждани извън сградата. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага, да се въздържат от бъдещи посещения.

Според обвинението, именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването, е отчела над 57 удара по тялото на убития, довели до смъртта на Нягол.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК