Пробация за побойник, нападнал майка и син
Пробация за побойник, нападнал майка и син / DarikNews.bg, архив

Наказание пробация наложи Районният съд във Варна на 56-годишен мъж от Стражица за това, че вследствие нанесени удари причинил средна телесна повреда на 65-годишна жена.

Инцидентът станал миналата година във вилен имот в село Осеново. Няколко години преди това пострадалата жена се запознала случайно с подсъдимия, като нееднократно ползвала услугите му за различна селскостопанска работа в имота. Впоследствие го поканила да живее в дома си и го запознала с децата си. На 15-ти ноември синът на пострадалата дошъл на гости, а подсъдимият се прибрал от работа, носейки 2-литрова бутилка с ракия.

Домакинята подредила масата, като забелязала, че за краткото време докато приготвяла вечерята, 56-годишният Стоянов изпил голямо количество концентрат. Без видима причина той нанесъл внезапен юмручен удар в лицето на госта, а майката, в опит да защити сина си, попаднала под ударите на Стоянов. В резултат на нанесения побой пострадалата получила счупване на носните кости, което наложило оперативна интервенция. Травмата е предизвикала запушване на носния ход и затруднения в носовото дишане, обусловили постоянно разстройство на здравето.

Стоянов има предходна съдимост. Той бе осъден в продължение на 2 години да изпълнява задължителните пробационни мерки – срещи с пробационни служители и регистрация по настоящ адрес, при периодичност два пъти седмично. Той следва да положи и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер  на 100 часа годишно за срок от 2 поредни години. В негова тежест са и направените по делото разноски.

Наказанието  бе наложено след одобрено от съда споразумение, постигнато в съдебна зала между страните и с участието на пострадалата. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.