Премиерът открива водопровода Камчийски пясъци
Премиерът открива водопровода Камчийски пясъци / netinfo
Новоизграденият магистрален водопровод “Камчийски пясъци” – 2-ри етап ще бъде официално открит днес в община Долни Чифлик. Дължината на магистралния водопровод е 21 км, а инвестициите, вложени в него наброяват 22 млн. лв. Началото на строежа бе поставено на 15 май миналата година.

Магистрален водопровод "Камчийски пясъци” е обект, реализиран в отговор на силно нарастващите инвестиционни интереси по Черноморското крайбрежие, между курорта Камчия и гр. Обзор и съществуващия недостиг на вода, който налага допълнително захранване.

Допълнителните водни количества, които този обект ще гарантира, са определени съобразно броя на постоянно живеещите, временно пребиваващите жители и в съответствие с прогнозите за перспективно развитие на териториите, които захранва, за периода до 2020 г.

По данни на кметовете на Долни чифлик, Аврен, Бяла и Обзор към края на миналата година постоянните жители в общините са 17 600 души, а курортистите – 15 000. Прогнозните данни сочат, че през 2020 г. постоянните жители ще бъдат 56 000, а курортистите – общо 125 000.

Заради неравномерното сезонно натоварване и спецификата на териториите, които новият водопровод захранва, бе решено полагане на две успоредни тръби в един изход с еднакъв диаметър по цялото трасе.

Основно предимство на този подход е възможността за разделянето на захранваните територии. Едната тръба осигурява водните количества на териториите, южно от с. Шкорпиловци – Бяла река, Кара дере, с. Самотино, гр. Бяла, курортна зона Бяла, зона за отдих “Луна”, курортен комплекс “Обзор север”, гр. Обзор. Другият тръбопровод снабдява с вода крайбрежните територии от село Шкорпиловци до курортния комплекс “Камчия” включително.

За церемонията по откриването се очаква да пристигнат министър-председателят Сергей Станишев, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, кметове и партньори на “ВиК Варна” ООД по проекта.

Следобед премиерът Станишев ще присъства на подписването на Меморандум между правителството и община Варна. Документът предвижда съвместни действия на правителството и на общината за превръщането на територията на пристанище Варна в зона за отдих. Церемонията е в сградата на общината. Подписи под Меморандума ще сложат министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и кметът Кирил Йорданов.