Потъна корабът, чийто екипаж бе спасен тази сутрин
Потъна корабът, чийто екипаж бе спасен тази сутрин / Maritime.bg

Корабът ELLAND, чийто екипаж от 11 души бе спасен тази сутрин, е потънал. Няма опасност от разлив на гориво, по думите на Георги Цветков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. ELLAND е потънал около 16.30 ч.

По-рано снес сайтът maritime.bg съобщи, че по непотвърдена информация на борда на кораба има около 10 тона гориво.

Според същия сайт, българският кораб за борба с нефтени разливи ENTERPRISE е бил в готовност да реагира в случай на разлив.

ELLAND беше закотвен във води с дълбочина около 50 метра на 7 nm от българския бряг, край село Дуранкулак. По информация на агенция Фокус, за момента няма данни за разлив на гориво в района. В морето има само плаващи предмети – дървен материал, който е бил натоварен на палубата на кораба. Една от вероятните причини за потъването му е лошо построяване на товара върху палубата на кораба. По получените в администрацията документи, се посочва, че корабът е бил натоварен с три различни вида цифри палубен товар.

Корабът плаваше под флага на Сейнт Китс и Невис. Капитанът на плавателния съд, построен през 1988 година, е гражданин на Република Турция.

По-рано днес от полицията съобщиха, че кораб с 11-членен екипаж е бил спасен сутринта във водите на Черно море, недалече от Дуранкулак.

Сигналът за претърпял повреда морски съд е получен рано сутринта, към 5.50 ч., в оперативния център към РДГП-Бургас. Корабът плавал в посока от Румъния за Турция, когато членовете на екипажа установили, че съдът опасно се накланя.

След взаимодействие между Черноморския граничен контролно-информационен център, РДГП-Бургас и Морския спасителен център - Варна, е определен координиращ граничен патрулен кораб.

Осъществено е прекачването със спасителни лодки на екипажа от 11 души - петима грузинци, петима турци и индиец на борда на друг морски съд, плавал недалече. Акцията е приключила успешно към 6.50 ч. Здравословното състояние на спасения екипаж е добро.