/ ThinkStock/Getty Images
Преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор във Варненска област през 2017 г. възлизат на близо 2 млрд. евро, което е с 9 % повече спрямо предходната година, показват данните на националната статистика. 

Разясниха на варненския бизнес как да повиши производствения си капацитет с европейски средства

Най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 911.8 млн. евро. В закупуване на недвижими имоти са инвестиране 301.4 млн. евро, като ръстът е почти 14 %. 

В сферата на услугите инвестициите бележат спад от над 15 % и достигат до 301.3 млн. евро.  В сектор „Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности” преките чуждестранни инвестиции са 263.4 млн. евро, което е почти 83 % повече в сравнение с предходната година.

Димитър Василев, председател на Български бизнес форум: Варна привлича все повече IT компании

През 2017 г. област Варна се нарежда на второ място в страната след София (столица) по размер на преките чуждестранни инвестиции. Техният дял в общия размер за страната е 8 % и съответно 75.8 % за Североизточния район. В рамките на областта с най-голям обем на направените чуждестранни инвестиции е община Варна с над 1 млрд. евро, следвана от община Девня със 719.1 млн. евро.