/ Български бизнес форум
Преди дни беше подписана декларация за създаване на Startup Network с държавите от Западните Балкани и тези от Централна и Източна Европа.
Димитър Василев
99725
Димитър Василев
  • Димитър Василев
Две седмици след Innowave Summit 2018 две големи компании стартираха ИТ дейност във Варна. Трета голяма компания започва преговори за стартиране на дейност в морската столица. Това са част от резултатите от най-мащабната високотехнологична конференция в Източна Европа, която се проведе  във Варна в средата на октомври, обяви пред Дарик  Димитър Василев, председател на базирания във Варна Български бизнес форум. Компанията бе организатор на Innowave Summit 2018.

Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

От 8 години се работи много активно по развиване на стартъп предприемачеството във Варна. Европейската комисия го забелязва и градът вече се дава за пример с една обединена и силна дигитална и стартъп система - бизнес, неправителствен сектор, университети и местата власт, изтъкна Василев. Самият той е собственик на компания за дигитален маркетинг.

Стартъп са технологични компании, които обикновено развиват високотехнологичен продукт и са създадени преди не повече от 3 години. Всеки един стартъп стъпва на идеологията, че променя света и го прави едно по-добро място, обясни председателят на Български бизнес форум.

Преди дни представители на стартъп компании от Варна взеха активно участие във форума Startup Europe Summit 2018, мотивирани да работят за една единна и силна стартъп екосистема в морската столица и за развитието на Варна като високотехнологичен град. По време на форума в София бяха стартирани две стартъп мрежи: Startup Europe за Централна и Източна Европа и Startup Europe Western за Западните Балкани.

Подписана бе и декларация за укрепване на екосистемата за технологично предприемачество в тези региони, която гарантира, че членовете на тези партньорства от 14 държави поемат ангажимент да улеснят връзките между стартъпите в региона, да насърчат образованието по предприемачество, да увеличат наличието на финансиране. От българска страна декларацията е подписана от председателя на Български бизнес форум Димитър Василев

Варна - с награди за дигитално училище, спорт и младежки политики

С тази декларация всички се споразумяват за създаване на обща визия и солидна комуникационна стратегия. Започва се работа по конкретни стъпки, които да помогнат тези райони да се промотират като стартъп локации. През януари до местната власт и Европейската комисия ще бъде изпратено първото предложение за конкретни действия за подобряване на средата за региона, посочи  бизнесменът от Варна.  

„Малко по малко, правейки позитивни неща, привличаме все по-стойностни и позитивни хора към нашата идеология и виждаме как наистина нещата се случват положително”, коментира Василев.

Целият разговор с Димитър василев е в прикаченото аудио.