/ ThinkStock/Getty Images
На 21 юни внезапно почина Петър Петров, бивш директор на Специалното училище за ученици с нарушено зрение ”Проф. д-р Иван Шишманов” във Варна. Той бе носител на награда „Директор на годината“ на Община Варна - 2001 г., награда „Неофит Рилски“ на МОН, а учителският колектив бе удостоен с награда  “Варна“ за 2005 година.

По време на неговото управление от 1980 до 2011 г. училището въведе специалните програми по ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения. Това е учебното заведение, което първо в страната приложи програмите по интегрирано обучение и ранно въздействие, започна обучението на сляпоглухи деца в България, постави началото на обучението на деца с множество увреждания.

Училището е било домакин на четири международни конференции и на повече от 10 семинара с международно участие, а негови представители са участвали в единадесет европейски и световни конференции. Училището има важен принос в развитието на образователното дело на зрително затруднените деца в България.

Поклон пред паметта му.