Папазов: Мой приоритет е спортните клубове във Варна да имат бази
Папазов: Мой приоритет е спортните клубове във Варна да имат бази / Живот за Варна

Във Варна трябва да се обърне много сериозно внимание на спорта. В града почти няма спортна инфраструктура, която да е на съвременно ниво. Започнат бе прословутият ремонт на зала „Конгресна“, но там има много съмнения за сериозни отклонения на средства.  Парите растат, ремонтът не свършва, а покривът продължава да тече. Това каза кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов по време на среща със спортните деятели от клубовете на „Спартак“ и „Черно море“. Заедно с него бе и кандидатът за кмет на район „Одесос“ Велико Трифонов, както и кандидатите за общински съветници от „Живот за Варна“ проф. Стоян Стоянов, Божидар Чапаров, Людмил Георгиев и Светослав Трайков.

Във Варна нямаме нормален стадион, освен откритите спортни площадки и една – две зали в училищата, друга нова спортна база няма. Знаете къде играят хандбалистите – в течаща зала, волейболът почти е унищожен, ръгбистите нямат свой стадион вече повече от 25 години. Баскетболистите ни са принудени да играят в много малка зала и независимо, че са носители на Купата на България, трябва да си плащат за това, че тренират и играят в собствената си база, обясни Папазов. Затова, продължи той, наш приоритет е всички спортни клубове да имат бази, където да спортуват и да не се занимават с битовизми от рода кой ще плаща тока и водата. Ще започнем от там, за да бъде спортната общественост наясно къде се практикува съответният спорт, отделните клубове да си имат свой дом, за да може спокойно да извършват дейността си, уточни Данаил Папазов. Ще търсим инвеститори и ще ги подтикваме да се ангажират със спонсорство на спортните клубове. Това са неща, които отдавна са забравени. Не знам дали през последните 20 години общината изобщо е работила за привличането на инвеститор, който да стане спонсор на отбор, попита риторично Папазов.

Първата задача, ако спечелим изборите, ще е да направим много сериозна ревизия на цялостната дейност на общината, на всички обществени поръчки, на всички разходвани средства, каза кандидатът за кмет на Варна. Не може община, която има собствен бюджет около 258 млн лв. да отделя толкова малко пари за спорта. В Стара Загора например и футболният, и баскетболният отбор се поддържат от общината, заедно с няколко държавни предприятия. Там се възстановява и волейболът, без да има традиции, уточни Данаил Папазов. А тук при изградени традиции, не се случва нищо. „Живот за Варна“ ще съдейства за това да имаме отбори, които да са лицето на Варна, каза кандидатът за кмет. Според него трябва да се работи много сериозно за футболния „Спартак“, за женския баскетбол, за мъжки и женски волейболен отбор, за хандбала, ръгбито, водната топка. Естествено, че това няма да е наша цел само при отборните спортове, но и при индивидуалните. Ще бъдем в тясна връзка с училищата, където да се правят отборни състезания. Ще разработим вариант, в който специалисти от различните школи да работят с учениците. Ще наблегнем върху това – масовият спорт да излъчи спортисти, които да се готвят в школите, каза още кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов.

Представителите на спортната общественост споделиха, че в „Младост“ има изградена зала за тенис на маса и бадминтон. За довършването й са необходими малко над 2 млн. лв. и ако това не бъде направено, догодина тя ще трябва да се разруши. Основният проблем според спортните деятели е, че в общината няма адекватен мениджмънт по отношение на спорта.