парламент
парламент / БГНЕС
Отървал затвора бивш прокурор ще съветва избран от Варна депутат. Скандално известният Тома Томов засега е единственият нещатен сътрудник на влезлия в парламента с листата на БСП Александър Паунов. Той ще му помага с опита си в областта на законодателството, показа проверка на Дарик. 

Томов е бивш районен прокурор на Оряхово. Той е от ромски произход и през 2001 г. участва в учредяването в гражданското обединение "Рома", което стана част от "Коалиция за България". С нейната листа Томов е депутат два последователни мандата  в периода между 2001 и 2009 г., като заедно с Паунов са част от групата на БСП. 

През 2007 г. прокуратурата поиска сваляне на имунитета му заради извършени от него престъпления като прокурор през 1998 г. Депутатите обаче гласуваха „против” и Томов довърши спокойно мандата. След неговото изтичане разследването беше подновено и на бившия народен представител бяха повдигнати няколко обвинения, повечето от които обаче отпаднаха заради изтекла давност. В крайна сметка той беше подведен под наказателна отговорност за получен подкуп в размер на 550 долара.

Софийски градски съд го призна за виновен и го осъди на 5 години затвор. На втора инстанция наказанието беше намалено на 3 години условно, но Върховният съд върна делото за ново разглеждане от Софийски апелативен съд. През 2013 г. изтече давността на обвинението и процесът беше прекратен. Томов беше осъден да заплати единствено 57 лева за съдебни разноски. 

Подобно на Тома Томов своя опит в законодателството ще споделя и градският лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Той ще бъде сътрудник на Иван Иванов, с когото доскоро бяха колеги в Общинския съвет в морската столица. 

Иванов беше поставен чак на 22-ро място във варненската листа на социалистите, но се придвижи напред със силен преференциален вот. От нея изпадна Гуцанов, след като заради скандали в местната организация кандидатите за депутати бяха служебно подредени от пленума на партията.  

Гуцанов, който беше част от 42-то Народно събрание, ще съветва Иванов и в областта на местната политика. 

Бившият военен министър и варненски депутат на БСП в предишния парламент Ангел Найденов ще бъде сътрудник на Анелия Клисарова, с която бяха колеги в кабинета на Орешарски. Неговият ресор са политическите въпроси. 

Клисарова засега е народният представител от морската столица с най-много нещатни сътрудници. По въпросите за образованието тя ще се съветва с Уляна Пачева и с Галя Дилова-Иванова, която беше част от министерския й екип.  

Четвъртият варненски депутат на социалистите Георги Андреев е посочил като сътрудник по организационните и политически въпроси Атанас Пъдев. Двамата бяха заедно депутати в 42-тото Народно събрание.  

Всички останали депутати от морската столица още не са определили своите нещатни сътрудници. Единствено Нели Петрова (ГЕРБ) е посочила колежката си в предишния парламент и настоящ кмет на Долни Чифлик Красимира Анастасова. Като  дългогодишен училищен директор тя ще дава съвети в областта на образованието.