/ ВМС
Във военноморското учение „Бриз 2019” (12 - 21 юли) се включват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета и 5 вертолета. В учението ще участват 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации, информират от родните ВМС.

военноморското учение Бриз 2019 (
ВМС

България ще участва с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в България, Военномедицинска академия, Военна академия „Г.С. Раковски”. 

военноморското учение Бриз 2019 (
ВМС

В учението „Бриз 2018” ще вземат участие: 
ВМС на Албания с щабни офицери;
ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони (Very Shallow Waters (VSW) team);
ВМС на Гърция с патрулен катер „GRIGOROPOULOS” и щабни офицери; 
ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; 
ВМС на Полша с щабни офицери;
ВМС на Румъния с щабни офицери;
ВМС на САЩ с 3 самолета от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”;
ВМС на Турция с щабни офицери.

В учението участват и двете постоянни групи кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса – Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2) с три кораба: 
- канадската фрегата „TORONTO”; 
- румънската фрегата „REGELE FERDINAND”;
- турската фрегата „TURGUTREIS”
и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО (SNMCMG2) с четири кораба:
- италианския спомагателен кораб “VEZUVIO”;
- румънския базов миночистач „DIMITRIE NICOLESCU”; 
- турския минен ловец „ENEZ”;
- френския минен ловец „ORION”.

военноморското учение Бриз 2019 (
ВМС

Националното военноморско учение „Бриз 2019” е част от Плана на Българската армия за 2019 година. Провежда се в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно. Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – базов миночистач „Шквал” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

военноморското учение Бриз 2019 (
ВМС

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик по море, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море, ограничаване на петролен разлив на море. В учението се използва фиктивен сценарий, който дава възможност на българските военни моряци да се подготвят за посрещане предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.  

военноморското учение Бриз 2019 (
ВМС

Кулминацията ще е на 19 юли, петък, когато ще бъдат демонстрирани няколко действия. Сред тях са ликвидиране на пожар на кораб в пристанище Варна и евакуация на пострадали, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, оказване на съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик”, отразяване на атаката на въздушен противник (ПВО на кораба), стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел, артилерийска стрелба от вертолет по морска цел и др.

военноморското учение Бриз 2019 (
ВМС

В рамките на учението на 14 юли,неделя, от 09.00 до 14.00 часа ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в спортната зала „Христо Борисов” на стадион Черно море, по плуване в басейн „Приморски” и теглене на въже на Морска гара Варна.  От 15.00 до 19.00 часа чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

На 15 юли, понеделник,  командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на област Варна и кмета на Варна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК