/ БТА
Първият в България паметник на Шарл Азнавур беше открит във Варна. Композицията е дело на скулптора Красимир Ангелов и е позиционирана на площад „Съединение“ в крайморския град. Преди откриването на паметника прозвучаха националните химни на България, Армения и Франция.

На космополитна и бохемска Варна ѝ отива да има паметник на големия Азнавур, каза при откриването кметът на града Иван Портних. Според него фактът, че днес при откриването са се събрали толкова много общности е доказателство за силата на творчеството на Шарл Азнавур. Кметът изрази благодарност към инициаторите и всички съпричастни към откриването на паметника.

БТА

На церемонията присъстваха посланикът на Армения у нас Армен Едигарян, Архиерейският наместник на Арменската апостолическа православна църква в България епископ Татев Агопян, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Благомир Коцев, министър Даниел Лорер, депутати и много граждани. 

БТА

В началото на месеца във Варна беше открита и фотоизложба, която представи личния и професионален живот на Шарл Азнавур. Организатори са Фондация "Азнавур“ и Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган“ в крайморския град. Експозицията бе съпътстваща на откриването на паметника на Азнавур.

БТА

Шарл Азнавур е със 70-годишна кариера, с 200 милиона продадени албума, 1400 песни, 90 филма, 294 албума, хиляди концерти в над 90 държави и лайв пърформанси на 9 езика, припомнят организаторите. Той е първият френско-арменски изпълнител със звезда на Алеята на славата в Холивуд. Неговата „She” е включена в саундтрака на блокбъстъра „Notting Hill”, а хитовете „La Mamma”, „La Bohème”, „Paris au mois d'aout”, „Tous les visages de l'amour”, „Et moi dans mon coin” и много други звучат по цял свят.
БТА