Франция отдаде почит на Шарл Азнавур с тържествена церемония в двора на Дома на инвалидите в Париж, предадоха световните информационни агенции.
Певецът почина в началото на седмицата на 94-годишна възраст. 

Шарл Азнавур
БГНЕС

Политици и знаменитости се събраха в двора на сградата, където е гробницата на Наполеон. Френският президент Еманюел Макрон посрещна арменския министър-председател Никол Пашинян. Присъстваха също бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, членове на правителството и парламента. Актьорът Жан-Пол Белмондо и певицата Мирей Матийо също отдадоха последна почит на великия певец. 

Шарл Азнавур
БГНЕС

Ковчегът, покрит с френското знаме, беше внесен в двора от войници под звуците на традиционна арменска песен. Около него бяха наредени венци с червени, сини и оранжеви цветя като арменския флаг. 

Шарл Азнавур
БГНЕС

Около ковчега се събраха вдовицата на Шарл Азнавур, децата му, около 200 представители на развлекателната индустрия. Прозвучаха химните на Армения и Франция и песни от репертоара на Азнавур. Общо 2000 души присъстваха на церемонията. 

"За всеки арменец той е като близък роднина" - каза Никол Пашинян. - Защото Азнавур е този, извел Армения до покрива на света". Никол Пашинян нарече също Азнавур "гражданин на целия свят". 

Шарл Азнавур
БГНЕС

Еманюел Макрон се изказа след Пашинян. "Песните на Азнавур бяха опора на милиони хора - балсам, лекарство, утеха". Той подчерта, че "през много десетилетия (Азнавур) правеше живота ни по-хубав, а сълзите ни - не толкова горчиви" и го сравни с поета Гийом Аполинер заради въздействието на текстовете му.

Церемонията приключи с песента на Азнавур "Emmenez-moi", под чиито звуци беше изнесен ковчегът.
Траурната церемония беше предавана пряко на голям екран на централния площад в Ереван. Вечерта в арменската столица също е предвидена възпоменателна служба на площад "Шарл Азнавур".

Почина Шарл Азнавур

Шарл Азнавур е роден в Париж в семейство на арменски емигранти. За сценичното си име той маха арменското окончание, но никога не забравя своите корени. След опустошителното земетресение в страната на предците му през 1988 г. учредява благотворителната организация "Азнавур и Армения". Снима се във филма "Арарат" за клането през 1915 г. и води кампания то да бъде признато официално за геноцид. 

След днешната последна среща с публиката, Шарл Азнавур ще бъде погребан утре следобед в Монфор-л-Амори, на запад от Париж, където почиват родителите му и синът му Патрик, починал на 25 години. Преди това е насрочена религиозна церемония в арменската църква в Париж, но на нея ще присъстват само роднини, близки на семейството и официални лица. 
БТА