/ Дарик Варна
Варненският окръжен съд отказа да пусне предсрочно на свобода убиец, излежаващ 20-годишна присъда. Към момента 36-годишният Марин Иванов е прекарал зад решетките близо 16 години и половина, но според становището на затвора в морската столица не е дал доказателства за своето поправяне.

Двоен убиец разкри съучастник, иска намаляване на присъдата

На 14 март 2004 г. 20-годишния тогава Марин Иванов от село Каменар решава да извърши грабеж в някои от вилите в близката местност Пчелина. Първоначално прониква в къща, от която присвоява вещи и техника на стойност 189 лв. Сред това решава да се отправи и към съседната къща. 

Междувременно обаче собственичката на ограбената вила се събужда от шума. Вижда, че извършителят се опитва да проникне и в съседната къщата и телефонира на съседа си, за да го предупреди. 

През това време Марин Иванов успял да влезе във втория имот. При опит да провери какво се случва в къщата му, собственикът бил нападнат с метален прът. В следствие на нанесените му над 20 удара, предимно по главата, мъжът починал. Притеклите се на помощ съседи, успели да задържат извършителя. Преди убийството Марин Иванов е осъждан като непълнолетен за извършени грабежи. 

При разглеждането пред съда на молбата за предсрочно освобождаване от прокуратурата посочиха, че е изпълнена само една от необходимите предпоставка - осъденият да е изтърпял половината от наложеното наказание. В своя защита Марин Иванов посочи, че съжалява за извършеното престъпление. 

Варненски окръжен съд допусна искането за разглеждане, но след като се запозна с представените комплексни оценки от затвора, го остави без уважение. Съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка за условното предсрочно освобождаване - положителна промяна в осъдения по време на изтърпяване на наказанието. 

Марин Иванов може да подаде нова молба не по-рано от шест месеца от деня на влизането в сила на определението, което може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна.