Отказаха да образуват дело по жалба на зам.-кмет заради скандирания „Българите на сапун“
Отказаха да образуват дело по жалба на зам.-кмет заради скандирания „Българите на сапун“ / Дарик Варна, архив

Варненската районна прокуратура отказа да образува досъдебно производство по жалба на зам.-кмета на район „Младост“ Цончо Ганев за закани за саморазправа с него и с кмета Христо Христов, отправени от група роми при събарянето на общински постройки на ул. „Капитан Райчо“ през лятото на 2014 г. В сигнала си Ганев твърди също, че по адрес на общинските служители е била скандирано „Българите на сапун“.

Проверката на прокуратурата не е установила „еднозначни и безпристрастни данни за това какво точно се е случило, кой и какви думи е изрекъл и представляват ли същите закани за убийство, лозунги на етническа и расова основа или грубо нарушаващи обществения ред“. Разпознатите роми, които са били разпитани, са отрекли да са изричали конкретни закани за убийство, да са заплашвали със саморазправа и да са скандирали „Българите на сапун“. Единствено Желязка Тодорова е дала показания, че при разговор с кмета  Христо Христов му е заявила, че „ако тръгнат да събарят жилищата им, ще станело проблем и един от тях ще умре“. С тези думи ромката не искала да отправя закани за убийство, а само да изостри внимание на кмета. Тя имала предвид, че ще изправят децата си пред багерите, за да запазят къщите си.

Според становището на прокуратурата ромите са се почувствали ощетени по някакъв начин от решенията на местната управа, което ги е мотивирало да излязат на протест. „Възможно е в случая скандиранията да са били по-остри, възможно е наистина да са били отправяни закани (въпреки противоречивите данни). Но това тяхно поведение не следва да се търси в желанието да нарушават обществения ред или самоцелно да отравят закани за убийство на представители на властта“, пише прокурорското постановление. То ще бъде обжалвано от Цончо Ганев.