Кметът на Младост Христов: Заплахите в Максуда валяха на вълни
Кметът на Младост Христов: Заплахите в Максуда валяха на вълни / Дарик Варна
Кметът на "Младост" Христов: Заплахите в "Максуда" валяха на вълни
73863
Кметът на "Младост" Христов: Заплахите в "Максуда" валяха на вълни
  • Кметът на "Младост" Христов: Заплахите в "Максуда" валяха на вълни

Заради заплахите срещу районния кмет на „Младост“ и скандиранията „българите на сапун“ е изпратен сигнал до Районната прокуратура във Варна, съобщи в ефира на Дарик Варна Христо Христов. Напрежението възникна вчера при събарянето на опасни общински къщи на ул. „Капитан Райчо“.

„Това бяха група хора, надъхвани от техния лидер - председателят на неправителствената организация „Обновление“ Ридван Сали. Заплахите валяха на вълни след консултации с него. Групата се придвижваше към него, след което започваше да крещи „Българите на сапун! Ще те убием, ще ви изколим с брадви и секири! Няма да си отстъпим къщите“, разказа районният кмет и добави, че свидетели на това са станали всички присъстващи полицаи, граждани и журналисти.

Христо Христов смята, че прокуратурата ще образува производство заради заплахите и скандиранията на ромите. Той обясни, че се чувства застрашен и най-вероятно ще вземе мерки за своята безопасност.

„Това бяха сериозни заплахи без преувеличение. Но аз не се страхувам, ако трябва ще предоставя на прокуратурата и снимки на въпросните лица. Ще уведомя и шефа на районното, където живея“, посочи Христов.

До момента в частта на „Максуда“, попадаща в район „Младост“, са съборени опасни къщи на 8 адреса с 88 незаконно настанени. Всички те са се изнесли от постройките, които са общинска собственост.

„Това са хора от цигански произход от Каменар, от Добричко, и явно имат къде да отидат. Бяха предупредени още през ноември, че къщите са опасни и може да стане инцидент“, каза кметът и обясни, че тепърва предстои събарянето на незаконни постройки в дерето на „Максуда“, под ул. „Пеячевич“. По-голямата част от тях попадат в частен имот, а други са върху общинска земя. Издадени са 54 заповеди за доброволно събаряне.

„Чакаме наредбата по Закона за устройство на територията. Тя беше приета от комисия и в понеделник ще влезе на сесия. След като бъде приета, започваме работа“, заяви Христо Христов, който не скри, че отново очаква напрежение. Той изрази надежда до месец всички незаконни постройки да бъдат съборени.

По негови думи предшествениците му Йорданка Юнакова и Златко Стефанов са издавали незаконни бележки с разрешения на самонастанилите се в общински имоти.

„Единствено с настанителна заповед може да се влезе в общински имот. Тези сгради никога не са били на разпореждане на районните кметове“, посочи Христов.

Около 1/3 от територията на гетото попада в район "Младост". По-голямата част е в обхвата на "Одесос", където все още не се забелязват действия за елиминиране на незаконното строителство, а районният кмет Георги Недев не беше открит за коментар.

Целият разговор с кмета на район "Младост" Христо Христов е в звуковия файл.