Осъдиха условно строителен предприемач за измама
Осъдиха условно строителен предприемач за измама / Sofia Photo Agency, архив

Условна присъда по реда на съкратеното съдебно следствие наложи Варненският районен съд на управител на строителна фирма за измама. Наказанието за 57-годишния Русев е 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

В периода от октомври 2009 г. до септември 2011 г. мъжът заблужавал варненка, че представляваното от него строително дружество  е собственик на апартамент и ателие в новострояща се жилищна сграда в кв. „Аспарухово”. Той лъгал жената, че ще й прехвърли правото на собственост върху тях, по силата на сключени предварителни договори за покупко-продажба на недвижим имот. Нанесената от подсъдимия имотна вреда на потърпевшата е в размер на над 24 000 евро.

През 2007 - 2008 г. подсъдимият извършвал строеж на многоетажна сграда в квартал „Аспарухово”, като поради нужда от средства решил да сключи договор за продажба на 5 от обектите в сградата с друго търговско дружество. Още тогава той продал правото на строеж върху 3 апартамента и 2 ателиета от сградата, а фирмата-купувач му заплатила цялата договорена цена преди подписването на нотариалния акт. В началото на 2009 г. Русев решил да сключи подобна сделка за друг апартамент от сградата с потенциален купувач. С посредничеството на агенция за недвижими имоти бил сключен предварителен договор с пострадалата варненка, която заплатила първа парична вноска на строителя. Впоследствие при плащане на поредни вноски този договор на няколко  пъти бил изменян и преподписван с анекси, като договореният първоначално апартамент бил заменян на два пъти с някой от 5-те обекта в сградата, вече продадени на другата фирма. След като и през миналата година строителството на сградата останало в застой, пострадалата варненка направила справка в Агенцията по вписвания и разбрала за измамата.

57-годишният Русев е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.