Орязват наполовина парите за сърдечно болни
Орязват наполовина парите за сърдечно болни / Sofia Photo Agency, архив

С плакати „Право на живот се признава на първите осем днес” и „МЗ и НЗОК отказват лечение, дават шанс на първите осем по време, а останалите?” персонал и пациенти на  Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Варна протестираха срещу орязания бюджет на клиниката.

От вчера парите на здравното заведение са намалени наполовина. До момента бюджетът му е бил 800 хиляди лева. Мотивът за промяната, който Националната здравна каса изтъква, е прекратяване на източването на средства, обясни проф. д-р Николай Пенков. С досегашния бюджет годишно са лекувани 450 – 500 души с остър миокарден инфаркт. Заради настоящото положение броят им трябва да се намали с 50 процента, което значи, че трябва да се връщат пациенти, посочи специалистът. „Вместо да се борим да намалява смъртността от инфаркти, ние я увеличаваме”, коментира той.

Средно на ден в Кардиологията се преглеждат по 15 души, една част от които са в прединфарктни състояния. С орязването на парите огромен брой болни ще останат без медицинска помощ, опасява се д-р Румяна Радославова. „Само днес сме върнали 20 пациенти. Забавянето на лечението е неприемливо и може да причини дори смърт", предупреди кардиологът.

За миналата година смъртността в Болницата за активно лечение по кардиология е била 3,5 процента.