Оправдаха бизнесмени за пратка с кока от Боливия
Оправдаха бизнесмени за пратка с кока от Боливия / Sofia Photo Agency, архив

Софиянците Веселин Цикалов и Иван Христозов, подсъдими по делото за контрабанда на над 231 кг кокаин, пренесен по море в контейнер, съдържал бутилки вино от Боливия, бяха оправдани напълно от Варненския окръжен съд, съобщиха от съдебната пресслужба.

В хода на съдебното дирене от ноември миналата година насам бяха разпитани повече от 30 свидетели и експерти. Първата съдебна инстанция не намери доказателства за вината на двамата бизнеспартньори. Съдът измени и досегашната им мярка за неотклонение - от парична гаранция в размер на 60 000 лева в подписка.

В края на юни 2009 година на борда на кораба "Кристофър", акостирал на пристанище Варна-Запад, пристигнал контейнер, пратка от Чили, чийто получател била фирмата на Цикалов "Интерфууд 98". На практика това бил и първи внос на вино от тази страна, а според митническите власти контейнерът идвал от рискова дестинация - Чили, Панама, Испания и Италия, припомнят от пресслужбата на съда.

Близо 10 дни след пристигане на контейнера и преди да бъде освободена стоката от получателя, той бил селектиран за митническа проверка. Тогава било установено, че кашоните с вино били по-малко от обявените. В 1020 бутилки специалните служби и митническото куче Танго установили специфично затворени бутилки с прозрачна течност и утайка на дъното. Полевият тест доказал наличието на кокаин, чиято стойност по-късно е фиксирана на 61 358 100 лева. Дни по-късно бяха задържани софиянците - управителят на "Интерфууд 98" Веселин Цикалов и Иван Христозов, в чийто офис се е помещавала фирмата получател на контейнера.

Близо 3 години и половина продължи досъдебното производство. В хода на съдебното дирене съдът не намери доказателства всеки един от подсъдимите да е знаел какво има в контейнера. Виното е товарено в Чили, а контейнерът е запечатан в Боливия.

Присъдата подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.