/ Дарик Варна, архив
Целият Висш съдебен съвет се събира във Варна в четвъртък
Тази година Варненският окръжен съд отбелязва 140 г. от създаването си. По повод годишнината, от печат излезе юбилейна хроника „140 години съдебна власт - Варна“ с автор Борислав Дряновски. В книгата са събрани множество архивни документи, спомени и статии проследяващи историята на съдебната институция.

Любопитство предизвиква поместена програма за конкурс за проектиране на Варненска градско-общинска и административно-съдебна палата от 1913 г. От 105 години датират опитите на града да създаде подходяща сграда за правораздаването.

В архивната програма са подробно описани изискванията към помещенията, които кандидатстващите архитекти е трябвало да предвидят в проектите си, както и определения терен. След като през 1914 г. журито не определя победител в конкурса, се налага организирането на нов. На 27 март 1915 г. оценяващата комисия отново не присъжда първа награда, а с втора премия  оценява проекта на арх. Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов с мотото Veritas.
 
Представянето на книгата „140 години съдебна власт – Варна“ от автора Борислав Дряновски ще бъде днес от 16.00 часа в Гражданска зала на Окръжен съд – Варна.

Тържественото отбелязване на 140-та годишнина от създаването на съдебната власт във Варна ще продължи на 25 октомври от 09,30 ч. в зала 1 на Икономически университет – Варна, когато ще се проведе работно заседание на Висшия съдебен съвет.

То ще бъде открито от министъра на правосъдието Цецка Цачева и на него ще бъдат изслушани всички представителите на съдебната власт и адвокатурата в града. Заседанието има една единствена точка в дневния ред – обсъждане на необходимостта и възможностите за изграждане на нова съдебна палата във Варна.

В срещата освен членовете на ВСС ще вземат участие и кметът на Варна Иван Портних, главният архитект на града Виктор Бузев, областният управител на Варна Стоян Пасев. Работното заседание ще се проведе при „закрити врати“ съгласно решение на Висшия съдебен съвет.

Тази година, освен съдебната власт, 140 години от създаването си отбелязва и държавната власт във Варна. Това е причината в честването на годишнината, като съорганизатори да се присъединят Община Варна и Областна администрация.

Кулминацията на празничните прояви ще бъде на 25 октомври, от 17:30 ч. в зала Аула на Икономически университет-Варна, когато поздравителен концерт ще изнесе представителният оркестър на Военноморските сили на България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК