/ Съдебна палата-Варна
Каква ще е цената и има ли подходящ терен за изграждане на нова Съдебна Палата във Варна? Този въпрос ще дискутират на съвместна среща - работно заседание членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с варненски магистрати, които от 2013 година насам алармират за спешната нужда от строеж на нова сграда, стана ясно на днешното заседание на съдебните кадровици, пише "Правен свят". 

Съдебната палата да е в район „Младост”, предлага главният архитект

Самият проект за изграждането на нова Съдебна палата, за който настояват варненските магистрати е от 2006-2008 година, когато тогавашният правосъден министър Миглена Тачева дори бе осигурила и терен за построяването на новата сграда, в която да бъдат настанени на едно място всички съдилища и прокуратури във Варна. Разрешителното за строеж върху този терен обаче е изтекло.

"Този въпрос стои от 2013 година. Но сега отново се повдига много остро въпросът за изграждането на нова Съдебна палата. Предложението е да се изгради на терен на Министерството на правосъдието в размер на 23 дкр.", заяви представляващият ВСС и председател на бюджетната комисия към кадровия орган Боян Магдалинчев и уточни, че последната обявена цена за строеж на чисто нова Съдебна палата в морската столица е изчислена на 120 млн. лв.

По думите му, там обаче теренът не бил подходящ – улиците били малки, а подходът към съда би бил значително затруднен.

Председателят на Комисията "Управление на собствеността" Евгени Диков, който през март се срещна с варненските магистрати, за да обсъди рестарта на строежа, се намеси и обяви съвсем друга цифра по разходите за изграждането на нова сграда. По думите му последният проект включвал и четири етажа под земята, включително и за паркинги. При такава алтернатива цената би била около 150-200 млн. лв.

Пред съдебните кадровици ще се отвори и въпросът дали, ако нова Съдебна палата бъде построена, в нея да се настанят всички органи на съдебната власт в морската столица или апелативна прокуратура и съд във Варна да останат в настоящата си сграда.

Магистрати поискаха нова Съдебна палата

Краят на обсъждането бе поставен от Боян Магдалинчев, който направи предложение да се определи дата за съвместна среща - работно заседание на целия Пленум на ВСС с колегите им от Варна, на която въпросът да бъде обсъден.

Според Магдалинчев, работната среща може да се състои на 25 октомври т.г. докато съдебните кадровици празнуват 140-години от създаването на Окръжен съд-Варна. Предлага се на срещата да присъстват и представители на МП.

Пленумът одобри така предложения вариант, с което на 25 октомври съдебнитее кадровици ще заминат за Варна, за да отпразнуват празника и да се опитат да решат сериозния материален проблем.