/ netinfo
Разрешението за строеж на Съдебната палата, издадено за терена на ул. „Д-р Пискюлиев“, близо до Първо РПУ, е вече изтекло.  Това обяви пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Според арх. Бузев проектът отива в историята, тъй като е изключително скъп и Министерство на правосъдието не може да си го позволи. 

Вариантите за нова Съдебна палата са два -  сградата да се проектира наново и за същото място, съгласно бюджет, поставен от инвеститора, или да се търси друга възможност. 

Магистрати поискаха нова Съдебна палата

Главният архитект вижда мястото на новата Съдебна палата в район „Младост”, който е геометричен център на Варна и място с добри транспортни връзки и комуникации.

„Моето лично мнение е, че Съдебната палата трябва да е на място, което е комуникативно. Не е задължително да е в центъра на града. В нормалния свят това е такава практика. Най-важното е мястото да е достъпно.

Надали е приятно на японските туристи, снимайки шадравана на фона на коли, които пренасят хора в белезници. И това се случва в центъра на града”, коментира главният архитект на Варна. 

Според арх. Бузев, Съдебната палата е необходимост. Тя трябва да бъде на едно място, тъй като в момента съдилищата са разпилени.