Окръжна прокуратура иска двойно по-високо наказание за опасен рецидивист
Окръжна прокуратура иска двойно по-високо наказание за опасен рецидивист / netinfo

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу квалификацията и размера на наказанието на опасния рецидивист Хасан Хасанов, който бе осъден на 7 години лишаване от свобода при първоначално строг режим от състав на Варненския окръжен съд за грабеж и опит за изнасилване на руска гражданка.

Съдът приел, че извършеният от Хасанов опит за изнасилване – престъпление по член 152 от Наказателния кодекс, не представлява особено тежък случай и му наложил наказание за по-леко наказуемо деяние. Според прокурора от Окръжната прокуратура съдът не е взел предвид личността на Хасанов, който е извършил престъпленията при условията на опасен рецидив.

На 12 юни 2015 г. осъденият, който работел като общ работник в жилищен комплекс в курорта Златни пясъци, влязъл през отворената тераса на апартамента, където живеела рускинята, въоръжен с нож, с маска и въже. Нахвърлил се върху спящата жена, опрял нож в гърлото й и се опитал да я завърже. Рускинята направила няколко неуспешни опита да избяга, сама предложила да му даде наличните си пари, смятайки, че Хасанов иска само да я ограби. Шумът от счупена ваза по време на борбата й, в опит да се освободи от опасния сексуален насилник, го отказал от намеренията му да я изнасили.

Окръжната прокуратура е останала недоволна и от размера на наложеното му наказание от 7 години лишаване от свобода и иска наказание на Хасанов за грабежа на пари, бижута със скъпоценни камъни на стойност 10 502 лева, банковикарти заедно с ПИН-кодоветеда бъде над средния размер на предвиденото в закона наказание от пет до 15 години лишаване от свобода.

Всички деяния 40-годишният Хасанов е извършил след предсрочното му освобождаване от затвора, където е изтърпял 20-годишна присъда за убийство по особено жесток начин и изнасилване. Тази предходна присъда не е оказала превъзпитаващ ефект върху подсъдимия, се посочва в протеста на Окръжната прокуратура, който бе внесен вчера във Варненския окръжен съд.