Обсъждат новости и тенденции в науката за храненето
Обсъждат новости и тенденции в науката за храненето / netinfo

Международен семинар по проблемите на нутригеномиката – наука за храненето, ще се проведе в Медицинския университет във Варна. Той е резултат от активното научно сътрудничество между висшето училище и сродни европейски организации, и се провежда в рамките на програмата за Европейско сътрудничество в областта на науките и технологиите. Водещи учени от Холандия, Англия, Чехия, Германия, Испания и Израел ще изнесат лекции по време на форума.

Особено внимание ще се обърне на ефектите на разнообразни функционални храни върху метаболизма на мастната тъкан. Целта на семинара е да се популяризират достиженията на една от най-съвременните медицински науки – нутригеномиката, която е от значение за определяне на риска от появата и развитието на определено заболяване. Създават се перспективи за научнообосновано персонализиране на диетата за всеки един индивид или специфична група от хора.

Нутригеномиката е едно от най-новите направления в науката за хранене, възникнала в резултат от натрупване на множество нови данни и познания за това как различни хранителни съставки и функционални храни действат на молекулно ниво и повлияват метаболитната обмяна.

Учените ще дискутират и проблемите, изясняващи взаимодействието между диетата и развитието на такива социално значими заболявания като сърдечно-съдовите и диабета, базиращи се на индивидуалния генетичен профил на индивидите.

Семинарът ще продължи и утре.