Подсъдимите за убийството на Нягол Петров от ляво на дясно: Красимир Димитров, Цветан Маринов и Ангел Николов
Подсъдимите за убийството на Нягол Петров от ляво на дясно: Красимир Димитров, Цветан Маринов и Ангел Николов / снимка: Дарик Варна, архив
Тримата охранители от „Гранд мол Варна“, които преди 4 години пребиха до смърт Нягол Петров, получиха окончателни и по-тежки наказания, предава Lex.bg.

Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил жалбите им и е оставил в сила решението на Апелативния съд във Варна. С него пък апелативните съдии увеличиха наказанията им и осъдиха Ангел Николов на 17 години затвор, а Красимир Димитров и Цветан Маринов получиха наказания от 16 години и 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Тримата трябва да платят и обезщетения от по 50 000 лева на брата на жертвата.

Краят на делото се проточи, след като веднъж беше връщано на Окръжния съд във Варна, който първоначално беше осъдил охранителите на 18, 16 и 15 години затвор. След като делото беше върнато за ново разглеждане, окръжните съдии приеха поисканото съкратено съдебно следствие, при което подсъдимите признават фактите в обвинителния акт и получават по-леко наказание. Така, миналата година Окръжният съд във Варна намали присъдата на Ангел Николов до 11 години и 4 месеца лишаване от свобода, а Димитров и Маринов бяха осъдени на по 10 години затвор.

След това апелативните съдии постановиха, че окръжният съд не е имал право да приложи съкратеното следствие, тъй като е гледал делото за втори път, а идеята на процедурата е бързо правосъдие и тя е допустима само в началото на процеса след внасяне на обвинението в съда.

Върховните съдии Татяна Кънчева-председател и докладчик, Жанина Начева и Петя Шишкова са споделили всички изводи на апелативния съд за ролята на подсъдимите в убийството на Нягол Петров и размера на наказанията. От решението им става ясно, че охранителите са се гаврили с него, а действията им са записани и от камери. Нягол Петров беше пребит до смърт през март 2015 г. в мола, където се разхождал редовно, а ръководството на търговския обект имало политика да не допуска бездомници. Тримата подсъдими получили сигнал за клошар, който трябвало да изведат и след като го открили, го откарали в залата за видеонаблюдение, където издевателствали с него около 15 минути.

Според съда действията им „разкриват както проявената агресия, така и изпитваното от подсъдимите удоволствие“ от страданията на жертвата. По делото е изяснено, че тримата са нанесли около 75 удара на бездомника, довели до разкъсване на бял дроб, кръвоизливи и тежка гръдна травма, от която е починал.

До края на делото охранителите се жалваха, че са действали по заповед на началника си Светослав Миланов и са се страхували да не загубят работата си. Пред съдилищата защитниците им дори цитираха реплики на Миланов, който дал нареждане: „Сваляйте го този долу за ремонт“, а на Цветан Маринов казал, че това е бойното му кръщене.

Пред ВКС и тримата осъдени са изразили възмущение, че шефът им не е подсъдим, защото и той се бил гаврил с Нягол Петров. Маринов пък твърдеше, че е нанесъл само два удара, а останалите двама дори отричаха да са го удряли – Димитров говорел с приятелката си по телефона, а Николов снимал. ВКС обаче не е открил никакви пороци в решението на апелативния съд.