Общински съветник защити новия ПУП на квартал Чайка
Общински съветник защити новия ПУП на квартал Чайка / Дарик Варна, архив

Общинският съветник Христо Атанасов защити новия ПУП на квартал „Чайка” с обяснението, че той ще намали жилищното строителство с 20%, а зелените площи  ще бъдат увеличени.

„Гласувах „за“ новия Подробен устройствен план на кв. „Чайка“, тъй като, ако беше приет още навремето и бяха запазени зелените площи, това презастрояване, което виждаме в квартала, нямаше да го има. Рано или късно съдът ще възстанови частните имоти на собствениците им и те ще ги дадат за застрояване. Освен това новият ПУП предвижда повече зелени площи, като дори се намалява жилищното строителство с 20%”, каза в предаването на Дарик „Зала пленарна“ Христо Атанасов - един от общинските съветници, които гласуваха „за“ приемането на новия Подробен устройствен план на кв. „Чайка“ и продължават да го подкрепят.

Атанасов коментира, че е присъствал на вчерашната пресконференция на кмета, на която беше обсъден казусът с новия ПУП на квартала, в качеството си и на жител на „Чайка“.

„Живея в този квартал повече от 40 години. Вчерашната пресконференция породи доста спорове и противоречия между хората, които живеят в „Чайка“. Право на всеки, който се чувства засегнат по темата, е да изрази мнението си. Извличането на някакъв дивидент, когато става дума за такъв казус, е недопустимо. Последният изготвен ПУП на квартала е от 1968 година. „Чайка“ е замислен като затворен комплекс, като всички собственици на земи са били обезщетени от държавата. Тогава съдът реши, че трябва да бъдат върнати земите на хората. Това е казус, по който общината не може да вземе отношение. Целта на този брифинг, който свика кмета, беше да няма спекулации по темата и да се отговори на въпросите на хората“, обясни Атанасов.

Той защити приемането на новия Подробен устройствен план, като изтъкна нуждата от създаването на нови паркоместа и облагородяване на зелените площи в квартала. „Целта на ПУП-а е да има повече пешеходни зони, зелени площи и да няма такова застрояване. Не знам притесненията на протестиращите в какво точно се изразяват. Подробният устройствен план обхваща 70 хектара, като се предвижда намаляване на строителството с 20% и увеличение на зелените площи с 26%. Двата паркинга, които ще се изградят, са изключително важни за квартала. Ако навремето е имало 50 или 100 коли в един блок, сега всяко семейство има поне една кола. Този проблем ще се задълбочи и трябва да бъде решен“, допълни Христо Атанасов.

В края на март, тази година, ОбС прие новия ПУП на квартала, като тогава само един от съветниците се въздържа, а останалите гласуваха „за”.