Общината влага милион в нови паметници във Варна
Общината влага милион в нови паметници във Варна / снимка: live.varna.bg

За 3 години Община Варна възнамерява да вложи един милион лева за нови паметници и съвременни пластики в морската столица. Това става ясно от Концепцията за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на територията на град Варна за периода 2017-2019 г, която бе приета на днешното заседание на комисията „Култура и духовно развитие" към местния парламент.

Момиче върху 3-метрова стълба ще краси центъра на Варна (СНИМКИ)

Целта е да се промени екстериорното звучене на централните улици, площади и градини на Варна от делнично и скучно в курортно и празнично, както и да се извадят от забрава най-достойните варненски граждани, посветили живота си на просперитета на своя град, се посочва в концепцията, разработен от общинската културна дирекция. Според тях Варна е бедно украсена със скулптурни и монументални пластики. Може да се каже, че в това отношение градът е изостанал от повечето средно големи градове в Европа.

Необходимите средства за реализация на програмата са 300 000 лева за тази година и по 350 000 през следващите две години. Тя предвижда изграждането на нови паметници и поставянето на интересни, дори необичайни художествени пластики по улиците и площадите на Варна, което ще накара гостите да приобщят града ни към семейството на приветливите и усмихнати европейски градове, към градовете, чиито имена будят радостни спомени, изтъкна шефът на културната дирекция Антония Йовчева.

Рибарят и златната рибка вече красят центъра на Варна (СНИМКИ)

Сред проектите тази година е скулптурна композиция „Очакване" от арх. Владимир Попов(оценена е на 61 000 лева), която ще бъде поставена на вълнолома. В Ботевата градинка ще бъде поставен паметен знак на Христо Ботев (19 000 лева), а в Морската градина се очаква да се появи художествена пластика от бронз и камък „Звездоброецът"(21 000 лева). Заложени са и средства за реализиране на идеен проект за подводница „Слава" (23 000 лева).

Плановете за 2018 г. са в тревната площад до Морското казино да бъде изградена Алея на варненската памет, съставена от 10 паметника (общо 200 000 лева), паметник на Кирил и Методий в централната част на града (50 000 лева) и каменна скулптурна пластика в освободеното пространство на пристанището (30 000 лева).

През 2019 г. се планира откриването на скулптурна композиция в пространството пред Аспаруховия вал (40 000 лева), скулптурна композиция с чешма в пространството срещу плажа в „Аспарухово"(40 000 лева), художествена пластика с водна каскада в освободеното пространство на пристанището (60 000 лева) и др.

Избраха място за Паметник на моряка

Съветникът Костадин Костадинов призова Общината първо да се погрижи за паметниците на културата, които не са опазени, и след това да се мисли за модерните пластики. Той предложи към средствата за естетизация на градската среда в бюджета за тази година да бъдат добавени 100 000 лева, които да бъдат взети от предвидената общинска субсидия от 280 000 лева за довършването на църквата „Свети Прокопий Варненски". Това предложение обаче не срещна подкрепата на мнозинството от съветниците в комисията.

Костадинов призова да се помисли и за реставриране на Вятърната мелница, която е една от трите запазени в страната и единствената каменна. Според съветника, в момента тя се използва като склад за строителни материали втора употреба.