Обмислят да задължат собствениците на рушащи се къщи да ги ремонтират
Обмислят да задължат собствениците на рушащи се къщи да ги ремонтират / DarikNews.bg

Администрацията на Варненския район „Одесос” обмисля възможността да задължи собствениците на къщи, заплашени от срутване, да направят ремонт.  Това заяви в интервю за Дарик кметът на района Георги Недев.

Някои от къщите в централната част на Варна са изоставени, а други са с рушащи се фасади. Именно това е причината от кметство да проучат каква е законовата възможност собствениците на имоти да бъдат принудени да вземат мерки за тяхното реновиране.

„Въпросът е интересен, но все още нищо не е предприето, тъй като не е ясно как може да се случи това. Проблемът е, че една голяма част от къщите са паметници на културата и трябва да има предварително съгласуване, дори и за цветово решение. Това съгласуване може да се инициира от собственика и трябва да мине през Министерството на културата“, обясни Недев.

Именно тези процедури бавят и малкото желаещи да стегнат външния вид на имотите си. Кметът на район „Одесос“ коментира, че в закона има пропуски, тъй като няма изискване за поддържане на фасадите, а става дума за къщи, които са застрашени от срутване или не са в добър вид. „Досега във Варна не имало  случай общината да е правила ремонт, след което да ипотекира дадения имот, за да си възстанови парите. Това се прави в други градове, но тук ремонтите се инициират от собствениците“, допълни той.

Недев увери, че идеята за задължаване на собствениците няма общо с ремонта на пешеходната зона, който се очаква да приключи до дни. „Ремонтира се една малка отсечка от главната улица, а има фасади, които са зле поддържани в целия център“, завърши кметът.