Няма да изграждат паметник на Владислав Варненчик
Няма да изграждат паметник на Владислав Варненчик / DarikNews.bg
Няма да изграждат паметник на Владислав Варненчик
70801
Няма да изграждат паметник на Владислав Варненчик
  • Няма да изграждат паметник на Владислав Варненчик

Паметник на крал Владислав Варненчик е бил изграден преди 90 години в Полша и чака да бъде транспортиран до България - такива твърдения бяха тиражирани преди месец от някои медии. Проверка на Дарик установи, че подобни намерения няма, макар че подобна идея наистина е съществувала. Причината тя да не се осъществи е построяването на мемориалния комплекс и мавзолея на владетеля във Варна. Това заяви за Дарик директорът на Варненския парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“ - Емилия Петкова.

Появилите се преди месец публикации съобщаваха, че грандиозен монумент на полско-унгарския крал, поръчан от варненски общественици и проектиран от скулптора Едварг Витиг, почти век седи на полска територия и трябва само да бъде пренесен във Варна.

„Паметник не е изработен, а само прототип за такъв. През 30-те години на миналия век, в центъра на бойното поле, се построява мавзолеят на крал Владислав. По-късно е поставен и негов саркофаг, който може да се види в музея. На мястото на битката се изгражда и мемориалният комплекс „Владислав Варненчик“. Именно неговото построяване забавя и градежа на монумент на краля“, информира Емилия Петкова.

Тя допълни, че идеята за паметник е била периодично подновявана, като през 90-те години на XX век е трябвало да се направи монумент на Ягело в началото на булевард „Владислав“, откъм магистралата за София. До построяването му обаче така и не се е стигнало. Имало е идея и за паметник до Катедралата, но тя е пропаднала, тъй като полско-унгарският крал никога не е влизал в крепостта и очертанията на Варна, и мястото е било отхвърлено.

Комисията по култура към Община Варна също не е получавала искане и предложение за изграждане на паметник на полско-унгарския крал, коментира пред Дарик председателят на комисията Даниела Димова.