Носители на награда Варна ще избират тазгодишните победители
Носители на награда Варна ще избират тазгодишните победители / DarikNews.bg, архив

Миналогодишните носители на награда „Варна” в областта на културата ще определят победителите в тазгодишната надпревара. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия, която избра шестима членове на журито да определи призьорите в отделните категории.

„Практиката от последните две години показа, че това е печеливш ход. Тези, които са взели в предходната година награда за определен ресор, след това стават членове на жури”, коментира председателят на комисията Даниела Димова.

За категория „Литература” съветниците се спряха на Елица Виденова, която беше удостоена с наградата за поетичната си книга „Яж ябълки и си мълчи”. За ресор „Изобразително изкуство” ще отговаря Светлан Стефанов, а за „Театър” беше избрана Даниела Викторова като представител на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

За „Музика” ще отговаря Александър Кинов от формация „Лот Лориен”, а за „Архитектура” арх. Мартин Христов – член на студио „Е- Арх”. Единственият член на журито, който не е миналогодишен носител на наградата, е ръководителят на детско-юношеския театър „Златното ключе” Сия Папазова. Тя беше избрана като представител на всички категории.

Наградите „Варна” се връчват всяка година на специална церемония в навечерието на 24 май. Те се дават за заслуги и творчески постижения през годината. Всеки награден получава диплом, пари и нагръден знак.

Освен членове на журито за награда „Варна”, съветниците от комисията гласуваха и вариант за оценъчни карти за отпускането на финансиране по проектите на новоучредения фонд „Култура”.