Наливат близо 200 бона в общински служители
Наливат близо 200 бона в общински служители / Дарик Варна, архив

Двеста и петнадесет служители на Община Варна ще повишат своите компетенции с помощта на проект по Оперативна програма „Административен капацитет“. Той е на стойност близо 200 хил. лв и е с продължителност една година. По време на 12-те месеца общинарите ще преминат обучения по чужди езици, компютърни умения, повишаване на мотивацията, работа в екип, лидерство, работа с уязвими групи.

Първите десет служители вече са приключили курса и са получили сертификат за успешно преминато обучение в Института по публична администрация, съобщи ръководителят на проекта Красимира Кузманова. В момента тече процес на сключване на договори с фирмите, които ще обучават по останалите панели. За да са част от администрацията, чиновниците притежават необходимите умения, целта обаче е те да ги усъвършенстват, обясни тя.

Проектът ще обхване само служители на общината. От него няма да могат да се възползват тези от районните администрации. За всяко от обученията е описана целевата група. Някои са насочени към цялата администрация, независимо от нивото на работещите, други – като лидерските обучения, касаят ръководните длъжности.

Придобиването на нови компетенции и усъвършенстването на досегашните умения не са обвързани с финансови бонуси и допълнително материално стимулиране, уточни Кузманова. Идеята е да се промени контактът с администрацията. Проектът обаче няма как да повлияе на сроковете на административните услуги, предупреди тя. Със сигурност ще се подобри обслужването и отношението към гражданите, които търсят услугите на общината, увери ръководителят на проекта.

Общинските служители участват напълно доброволно в повишаването на квалификацията. Някои от обученията са изнесени извън Варна, а други – като компютърното и чуждоезиковото, ще се провеждат в града.