Найденов: Рейтингът ми говори, че не съм министър на поскъпването
Найденов: Рейтингът ми говори, че не съм министър на поскъпването / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Найденов: Ще се стремим към 4,5 млрд. търговско салдо през следващия мандат
57213
Министър Найденов: Ще се стремим към 4,5 млрд. търговско салдо през следващия мандат
  • Министър Найденов: Ще се стремим към 4,5 млрд. търговско салдо през следващия мандат

Ще се стремим към 4,5 млрд. търговско салдо на храните през следващия мандат на ГЕРБ. Това заяви във Варна министърът на земеделието Мирослав Найденов, който посети една от детските градини във Варна, в които бяха регистрирани част от завишения брой случаи на салмонела в морския град. Обещанието бе дадено в отговор на думите на Сергей Станишев от по-ранните часове на деня в Пловдив.

Тогава  председателят на ПЕС отправи критики и нарече Найденов министър на поскъпването. Станишев заяви, че повечето от законите  свързани със земеделието и горите са в полза на големите производители, и хора в правителството получават комисиони за това. Българските производители имат затруднен достъп до пазара, за сметка на вносната продукция, е още един от изказаните упреци.

България за първи път от нетен износител се превърна в нетен вносител на храни и търговското салдо беше отрицателно през 2007-а, а тогава премиер беше същият този господин, който днес се е изказал, заяви Найденов в отговор на нападките.

През 2007 г. салдото е отрицателно, през 2008 г. е почти на нула, а през 2009 г., когато ГЕРБ пое управлението, салдото стана положително - 384 млн. На следващата година цифрите сочат близо 1 млрд., а през 2011-а - 1,4 млрд. С тези цифри министърът обрисува положението на страната през последните години и отвърна на упреците.

Найденов припомни за времето в около средата на 80-те години, когато салдото е било 4,5 млрд. и България основно е изнасяла стоки. „Казвам му на Станишев, че в следващия мандат на ГЕРБ от следващата година ние ще продължим да работим, салдото ще нараства и ще се борим поне, докато стигне 4,5 млрд. Това му отговарям, ако вярно го е казал, но аз мисля, че той е много интелигентен човек и не вярвам да е допуснал такава глупост да изрече, защото знае, че веднага ще получи насреща цифрите си”, каза още земеделския министър.

По отношение на това дали е министър на поскъпването Найденов отговори, че по-високият му рейтинг показва, че хората ценят работата му по-добре от тази на Станишев.

В морския град стана ясно още, че в близките дни се очаква отговор от търговските вериги дали ще има пускане на по-ранни промоции преди Коледа по отношение на основните хранителни продукти.