Най-големият ветроход в света отново идва във Варна?
Най-големият ветроход в света отново идва във Варна? / снимки: Дарик Варна, архив

От руския ветроход „Седов" са изпратили запитване до организаторите на Tall Ships и е много вероятно най-големият традиционен ветроход в света отново да посети Варна. Това съобщи за Дарик председателят на организационния комитет на регатата кап. Тома Томов. Той сподели още, че другият руски гигант - „Крузенщерн", този път няма да може да се включи в надпреварата в Черно море, тъй като има други ангажименти.

Морската столица на България отново ще приеме най-престижното ветроходно състезание в света, а записването на корабите продължава.

Във Варна със сигурност отново ще видим руския красавец „Мир". Със своите 109 метра дължина ветроходът е един от най-големите в света.

Полската баркентина „Погория" е един от корабите, вече потвърдили участие в предстоящото наесен издание на Tall Ships в Черно море. Дългата близо 50 метра „Погория" е кораб-сестра на гордостта на българския морски дух "Калиакра". И двата ветрохода са проектирани от морския архитект от Гданск Зигмунт Чорен и са построени в полския град. „Калиакра" обаче е с около 2 метра по-дълъг и с 4 години по-млад. И двата ветрохода са от най-големия клас А.

През юли 2009 г. „Погория" претърпя морски инцидент, при който бяха счупени две от мачтите й. Това стана в Балтийско море, докато баркентината плава към Санкт Петербург. 37 младежи на борда бяха евакуирани с помощта на хеликоптери. След аварията ветроходът бе теглен до финландското пристанище Ханко.

Заявка за участие в Tall Ships са подали общо 8 ветрохода, показва справка в сайта на организаторите на регатата - благотворителната организация Sail training international. Очакванията на организаторите от българска страна са в регатата да се включат над 30 ветроходи от всички класове.

Сред потвърдилите участие е и 45-метровта шхуна „Адорнате" от Румъния и 23-метровата „Пандора" от Италия. От общинската дирекция „Спорт" съобщиха още, че продължава кореспонденцията с корабите, като вече има писмени заявки и от „Бодрум" (Турция), както и устни потвърждения за участие от „Мирча" ( Румъния), „Калиакра" и „Роял Хелена" от България.

50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс"

Над 50 млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от Tall Ships и да участват като практиканти в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна. Информационната кампания за набиране на юнги продължава до края на март, като ще бъдат обхванати и съседни на Варна области, Русе и София, разкри пред Дарик Кристиан Димитров, шеф на общинската дирекция "Спорт".

Не е задължително кандидатите да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда, те ще преминат щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда.

Изчислено е, че престоят на един практикант на ветроход от Tall Ships ще струва средно около 50 евро. Средствата се очаква да бъдат осигурени от спонсори и родители.

В ход е още една кампания - за набиране на доброволци. Те ще оказват пълно съдействие на капитаните и екипажите при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна, участията в екскурзии, състезания, културни мероприятия, медицинска и спешна помощ, проблеми на борда и други. Офицерите за свръзка ще бъдат подготвени и за оказване съдействие на посетителите.

Очаква се около 200 души да заявят желание да станат доброволци, което е повече от необходимото. В сайта на регатата е публикуван формуляр за кандидатите, а на 24 март е първото събиране за подбор на доброволците.

Найголемият ветроход в света отново идва във Варна
netinfo

Варна ще бъде домакин на Tall Ships от 1 до 4 октомври. Този път Варна ще е последната спирка на престижното състезание. Отново ще има два състезателни етапа, като стартът ще е на 11 септември от Констанца до Новоросийск. Вторият етап ще е със старт в Сочи и финал във Варна.

За първи път Варна бе домакин на Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април - 3 май 2014 г. морската столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината. Тогава над 300 000 души посетиха града в дните на домакинството. Най-голямата атракция за гостите бяха четирите руски ветрохода с дължина по над 100 метра.Парадът на ветрилата пък събра десетки хиляди край варненския бряг.