50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс“
50 юнги се качват на ветроходите на „Тол Шипс“ / Live.varna.bg

50 млади българи ще имат уникалния шанс да се качат на борда на ветроходите от „Тол Шипс“ и да участват като практиканти  в продължение на 30 дни в цялата регата от Констанца до Варна, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Морската столица на България ще бъде за трети път домакин на престижното състезание от 1 до 4 октомври. Подготовката тече с пълна сила. След старта на кампанията за набиране на доброволци, вече е в ход още една – намиране на спонсори за осигуряване на средства за плаването на практикантите.

Не е задължително кандидатите за практиканти да имат някаква предварителна подготовка по ветроходство или професионална морска перспектива. С качването си на борда те ще преминат щателна подготовка по лична безопасност и оцеляване на море. Освен това ще се запознаят в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда. От практиканта ще се изисква да живее според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата. Той ще участва в поддръжката и ще работи в екип сред международен екипаж. Юнгите ще трябва да спазват желязната дисциплина на борда и да си изградят критерии за самодисциплина.

От средата на февруари започна кампанията за набиране и подготовка на т.нар. офицери за свръзка. Това са около 70 души доброволци, разпределени по 2-4 души на кораб в зависимост от броя на екипажа. Те са живата и постоянна връзка между ветроходите и организаторите. Доброволците ще оказват пълно съдействие на капитана и екипажа при следването на програмата на пребиваването на кораба във Варна.

Задължително условие на кандидатите за доброволци е да ползват отличен писмен и говорим английски език и да са на възраст над 19 години.

Организаторите очакват над 160 заявления, като вече има подадени 60.  В сайта  на регатата е публикуван формуляр за кандидата, а на 24 март е първото събиране за подбор  на доброволците.