Съботната мащабна акция за предаване на пластмасови капачки във Варна приключи със събрани 21 тона
Съботната мащабна акция за предаване на пластмасови капачки във Варна приключи със събрани 21 тона / Сдружение „Аз вярвам и помагам”
Първокласник сам събрал и донесъл няколко чувала капачки
Владислав Николов пред Дарик
99059
Владислав Николов пред Дарик
  • Владислав Николов пред Дарик
Приходите от мащабната акция за предаване на пластмасови капачки във Варна ще са около 8400 лева. С тези средства ще бъде закупена медицинска апаратура за бебета в АГ болницата и болница „Св. Анна“. Това съобщи в ефира Дарик Владислав Николов от сдружение „Аз вярвам и помагам”, който е един от организаторите на кампанията. Неговите предварителни очаквания са били за два пъти по-малко количество от предадените 21 тона. Със средствата ще бъде закупена медицинска апаратура за варненските болници. Каква ще бъде тя - организаторите тепърва ще решават.
 
„Половин басейн с олимпийски размери може да се напълни с толкова капачки. Те бяха натоварени на два тира и вече пътуват към завода за рециклиране в Пазарджик. Изкупната им цена е 40 стотинки за килограм”, заяви Николов. Транспортът на капачките е бил осигурен от фирма, а от завода са дали най-добрата цена заради благотворителната цел
 
По изчисления на организаторите, между 10 и 12 000 души са се отзовали на призива за събиране на капачки. Владислав Николов даде за пример първокласник, който сам е събрал няколко чувала.
 
Измамници се представяли за организатори на акцията и прибирали събраното количество от търговски обекти, сподели още Николов. Той е категоричен, че всички членове на сдружението ”Аз вярвам и помагам” работят на доброволчески принцип и никой не получава възнаграждение за дейността си.
 
 
През пролетта на следващата година отново ще бъде организирана подобна благотворителна акция, затова Владислав Николов призова варненци да не изхвърлят капачките от бутилки бира, вода, безалкохолно и други. 
 
Със средства от предишни акции през следващите седмици ще бъдат дарени два кувьоза на варненски болници.

Целият разговор с Владислав Николов е в прикаченото аудио.