“Моржове” влизат в морето при 3 градуса
“Моржове” влизат в морето при 3 градуса / netinfo

Първият в България клуб по моржуване основаха във Варна любители на спорта. Секцията е учредена преди няколко дни, но днес беше официалното й откриване на басейн “Приморски”. Не него присъства и кметът Кирил Йорданов, който също стана член на клуба. За председател е избран кап. Йордан Динчев. Пенка Банева е единствената жена в новосъздадената секция.

 

При слаб сняг, температура на въздуха около нулата и 3 градуса на морската вода любителите на моржуването са влезли тази сутрин около 7 ч. в морето. Престоят вътре е различен за всеки – в зависимост от подготовката и кой колко е загрял. Повече от 15 минути не е препоръчително да се стои при днешната температура.

 

Доайенът на варненските “моржове” е 68-годишният Васил Тепеледенев, който влиза в ледените води при температурата малко над нулата и плува по няколко километра.

 

След излизането от студеното море организмът има нужда от затопляне и варненските “моржовете” ще ползват басейна на “Приморски”. Неговият окончателен ремонт трябва да завърши до средта на март, съобщи градоначалникът.