Моркови скараха общинските съветници
Моркови скараха общинските съветници / Дарик Варна, архив

Да се разкрият две целодневни групи в сградата на филиала на ЦДГ №4 "Теменужка" и да се преобразува една яслена група в целодневна за деца над 3 години в ОДЗ "Славейче", решиха съветниците на 28-мото общинско заседание. Те гласуваха още да се разкрият полудневни групи и в ОДЗ "Маргаритка" и ОДЗ "Първи юни". Средствата за разкриването и преобразуването на градинските групи ще бъдат осигурени от местния бюджет.

До решенията се стигна след бурен дебат. Общинският съветник от БСП Борислав Гуцанов предложи точката, касаеща градините, да бъде изтеглена в дневния ред като приоритетна. От ГЕРБ опонираха на идеята с мотива, че с този ход червените съветници целят да напуснат сесията, след като точката мине. След редица прегласувания предложението на Гуцанов беше прието и казусът с градините мина на преден план. Той пък обясни, че липсата на съпартийците му в заседателната зала се дължи на принципна позиция.

Брожения предизвика и въпросът на общинския съветник от Атака Евгения Александрова защо на децата в начален клас обучение се дават моркови за закуска. Разяснения внесе зам.-кметът по образование Коста Базитов, който обясни, че това се прави по програма на земеделското министерство и общината не може да контролира процеса. По договор на децата се полагали плодове два пъти седмично. Заради грешка обаче те получили моркови.