Млади варненски кинематографисти отбелязват рождения ден на българското кино

/ ОДК-Варна
Младите кинолюбители от кино школа „Братя Люмиер“ при Центъра за подкрепа на личностното развитие към Общинския детски комплекс във Варна ще отбележат рождения ден на българското кино. Това ще стане с прожекция в ОДК, на която ще бъде представен римейк на лентата „Българан е галант”.  Неин режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и Деян Статулов. В тази версия Българан се играе от Тодор Николов, а Младата дама от Таня Пенева.

На 13 януари тези, които помнят биографията на българското кино, се сещат за първата родна прожекция, състояла се в салона на „Модерен театър” в София. Но преди „Българан е галант” (1915 г.), комедия, режисирана от Васил Гендов и продуцирана от акционерно дружество „Модерен театър”, у нас попадат и други герои и обстоятелства, които заслужават внимание. През 1897 г . в Русе, а после и в други градове, гражданите започват да се събират около афиши със следни любопитни съобщения: „Ново! Кинематографът - чудо на ХХ век” и срещу левче, зрителите се потапят в историйките, дело на Братя Люмиер. Така и нашенци присъстват на „Закуска на бебето”, „Полетият поливач” и досущ като парижани реагират, когато влакът пристига на гара Сиота. 

"Идеята на подобен род уроци е младите кинематографисти в Общински детски комплекс да се запознаят с историята на българското кино, защото в нея са вложении не само усилията и творческо мислене на първите кинодейци, но и идеята за един нов и по-добър свят", казва Елица Матеева, ръководител на кино шола "Братя Люмиер"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК