/ снимка: УМБАЛ Света Марина Варна
Варненският и великопреславски митрополит Йоан дари инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за 3 месеца на 9-годишния Георги Андреев.

Освен това той предостави и сумата от 11 503 лв. на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим). Средствата са събрани по време на 50-годишнината му, когато е призовал гостите на личния си празник да дарят за каузата.

„Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите“, каза митрополит Йоан по време на връчване на дарението.

Митрополит Йоан: Казваха ми, че варненци са страшно лоши и лицемерни хора

„Именно тези антитела потвърждават необходимостта от инсулиново лечение, което е много важно при диагноза на заболяването за засегнатите семейства. Диабетът засяга деца на всякаква възраст - от бебета до младежи.

Всеки жест за подпомагане на тези семейства е от голямо морално значение. Благодарността е към всички, откликнали на призива на митрополита да дарят на неговия празник“, заяви проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

Георги Андреев е пациент на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии за диабет (ЦИТАТ Д) в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, който бе открит през 2015 г. Инфузионните инсулинови помпи са иновативна, ефективна и скъпа терапия, която дава възможност на децата с диабет да водят нормален начин на живот. Благодарение на тях не е необходимо малките пациенти да спазват строг дневен рижим и да бъдат подлагани ежедневно на множество убождания.

Друго голямо предимство на помпената терапия е, че децата могат да се наблюдават от разстояние, което намалява престоя им в болница. В центъра за иновативни терапии и авангардни технологии в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се лекуват деца с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България.