Министър Атанасова призова Здравната каса да реши проблема с големите болници
Министър Атанасова призова Здравната каса да реши проблема с големите болници / Sofia photo agency, архив

Националната здравноосигурителна каса да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ. За това настоява министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в писмо до управителя на Националната здравно-осигурителна каса д-р Пламен Цеков, съобщиха от пресслужбата на министерството.

Позицията на Атанасова е предизвикана от постъпващата в здравното министерство информация за драстично занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болничната помощ за 2013 г., което поставя под заплаха националната сигурност на страната.

В министерството от водещи държавни болници постъпва информация за драстично занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болнична помощ за 2013 г. Ръководствата на лечебните заведения са обезпокоени поради обстоятелството, че в тях се оказва високотехнологична, висококвалифицирана и своевременна медицинска помощ за населението не само от прилежащите райони на обслужване, но и от цялата страна.

Информацията е за няколко много тревожни прогнозни стойности на разходите, като например за УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", СБАЛССЗ „Св. Екатерина" ЕАД и МБАЛ „Национална кардиологична болница" ЕАД. По-рано днес и от варненската болница „Света Марина" алармираха, че Здравната каса планира да източи над 9 милиона лева от лечебното заведение и не могат да подпишат предложените от Регионалната здравноосигурителна каса проекти на допълнителни споразумения за уреждане финансирането на лечебната дейност.

Въпреки компетенциите, които законодателството е делегирало изцяло на НЗОК, не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения за болнична помощ, които са не само „стълб" на националната здравна система, но и са носители на иновации и нови технологии, имат изградени школи и международно признание на постиженията им.

Ето защо, моля, да предприемете необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болнична помощ, за което очаквам да бъда информирана незабавно.

В случай, че Надзорният съвет не предприеме незабавни действия, имам готовност за свикване на извънредно заседание на НС на НЗОК", се посочва в писмото на ресорния министър до шефа на Здравната каса.