Министър Андреева: Трябват повече пари за болнична помощ
Министър Андреева: Трябват повече пари за болнична помощ / DarikNews.bg

В следващия Закон за бюджета на Здравната каса трябва да се преструктурира ресурсът й – да се спести от финансирането за лекарства и медикаменти, за сметка на болничната помощ. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Според нея това е вариант да се удовлетворят исканията на лекарите, които вчера излязоха на протест с искане за актуализация на бюджета на НЗОК, по-качествено здравеопазване и реформи в здравния сектор.

„Лечебните заведения са търговски дружества, което означава, че те получават финансиране за извършена дейност. В момента основен източник на финансиране е Здравната каса, а държавата заплаща за някои дейности, които касата не финансира. Заплатите се формират от приходите на лечебните заведения, а за да имат те по-големи приходи е нужно да се увеличат цените на клиничните пътеки. В следващия Закон за бюджета, ресурсът на НЗОК може да се преструктурира – да се спести от лекарства и медицински изделия, за сметка на по-голямо финансиране за болничната помощ“, коментира министър Андреева.

Тя допълни, че друг основен проблем е неплащането на здравни осигуровки. Според нея е необходимо да се облекчи пакетът от услуги, които касата предлага. „От постъпленията на НЗОК има очакване, че всичко може да бъде покрито, а това не е така. За някои услуги, които не се покриват от касата, трябва да заплати държавата или чрез създаването на допълнителен стълб на здравно осигуряване. В зависимост от осигуровката на всеки гражданин, ще се получават и допълнителни екстри – базисни изследвания и лечения. Това обаче не означава, че пациентите ще бъдат ощетени“, завърши здравният министър.