Проект за бул. "Васил Левски"
Проект за бул. "Васил Левски" / netinfo
Трафикът от магистралата няма да минава през града, а по ново шестлентово трасе
Правителството ще подпомогне Варна за разрешаване на инфраструктурни проблеми, които към момента не позволяват на града да се развива. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на работна среща в общината, организирана от кмета Иван Портних. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски и Нено Димов, както и президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo


Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности, освен туризма, посочи Борисов и допълни, че градът се задъхва по отношение на трафика.
„Толкова много влезе в Бургас, направи се много, сега е ред на Варна”, каза още премиерът.

Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo

Той припомни думи на кмета, че от 30 години не е правено нищо, за да се облекчи трафикът във Варна, и съобщи, че правителството предлага две мерки в това отношение – разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард „Васил Левски”, който свързва входа на града и аерогарата, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището. Финансирането ще бъде от бюджета и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а дали изпълнението ще се организира от АПИ или от общината, зависи от общинския съвет във Варна, посочи Борисов.

Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo

Премиерът още каза, че приоритетни за правителството са също ремонтът на Математическата гимназия и изграждането на трета пречиствателна станция за отпадъчни води.

Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo

Борисов подчерта, че съществуват още много проекти, които се нуждаят от финансиране, а в същото време се пилеят пари за ликвидиране на щети от недалновидни решения на предишни правителства. Той даде примери със зоните по „Натура 2000“, плащанията за АЕЦ „Белене“ и американските централи, както и приватизационната сделка за „Полимери“ – Девня, която определи като грабеж.

Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo

Без едно ново решение за града, Варна ще колабира, коментира премиерът.

Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo

Ще продължи и отварянето на Пристанище Варна за граждани и гости, увери транспортния министър Ивайло Московски. За тази цел зоната зад 3-то и 4-то кейово място ще бъде облагородена и ще бъде осигурен нов достъп за автомобили към обособената вече територия за развлечения.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че двете кейови места ще продължат да функционират като пристанищни мощности, а работещите в порта ще запазят работните си места.

Така ще изглежда Варна след 2 години
netinfo

Общо около 90 млн. лв. ще се влеят във Варна в следващите две години, подчерта премиерът. Те ще отидат за нови инфраструктурни проекти – булеварди, обходни трасета, нова сграда на Математическата гимназия и ремонт на Четвърта езикова. Финансирането на новата сграда на библиотеката Общината ще трябва да осигури сама.